KappAbel-vinnerne er klare

Fylkesvinnerne i den landsomfattende matematikk-konkurransen for niendeklasser er nå klare. 617 klasser fra 281 skoler har deltatt. Konkurransen har vært knivskarp og i tre av de 19 fylkene måtte det sågar loddtrekning til for å kåre en vinner, forteller Roald Buvig som er daglig leder i KappAbel-stiftelsen. Verdt å merke seg er også at seks av fylkesvinnerne oppnådde maks poengsum.
I de to innledende rundene har 15.000 av landets niendeklassinger deltatt. Første runde foregikk i november, mens den andre (og siste) kvalifiseringsrunden er avsluttet i disse dager. På bakgrunn av samlet poengsum for runde 1 og runde 2 blir det kåret en vinnerklasse i hvert fylke. Fylkesvinnerne blir invitert til å sende et lag bestående av 2 gutter og 2 jenter til semifinalen som finner sted i Froland 19. april, og de 3 beste lagene i semifinalen møtes til finale på scenen i Kino1, Arendal, fredag 20. april. Her er fylkesvinnerne: Østfold: 9A Verket skole, Moss Akershus: 9AII Ringstabekk skole, Bekkestua Oslo: 9D Ris ungdomsskole, Oslo Hedmark: 9. kl. Verket skole, Folldal Oppland: 9. kl. Slidre skule, Slidre Buskerud: 9C Hole ungdomsskole, Røyse Vestfold: 9J Gjøklep ungdomsskole, Holmestrand Telemark: 9A Drangedal ungdomsskole, Drangedal Aust-Agder: 9A Moltemyr skole, Arendal Vest-Agder: 9x Mosby skole, Kristiansand Rogaland: 9A Sola ungdomsskole, Sola Hordaland: 9. kl. Strandebarm skule, Strandebarm Sogn og Fjordane: 9C Gloppen ungdomsskule, Sandane Møre og Romsdal: 9A Aure barne- og ungdomsskole, Aure Sør-Trøndelag: 9E Sunnland ungdomsskole, Trondheim Nord-Trøndelag: 9A Stokkan ungdomsskole, Stjørdal Nordland: 9EF Sandnessjøen ungdomsskole, Sandnessjøen Troms: 9A Salangen skole, Sjøvegan Finnmark: 9C Kirkenes skole, Kirkenes Fylkesvinnerne må før semifinalen forberede et prosjektarbeid som skal presenteres i forbindelse med semifinalen. Temaet for dette prosjektarbeidet er i år ”Matematikk i ferien”. Prosjektarbeidet er et klassearbeid som skal utføres hjemme på skolen og sendes inn i forkant av semifinalen. En egen jury bedømmer arbeidet, som teller 1/3 under semifinalen. De resterende 2/3 av semifinalen er en økt med løsning av 8 matematikkoppgaver. De tre finalelagene plukkes ut på bakgrunn av samlet poengsum for disse to elementene. De tre finalelagene tildeles pengepremier, som er en premie de mottar på vegne av klassen de representerer. 1. premie er på 20.000 kroner. I tillegg blir vinnerlaget sammen med sin matematikklærer invitert til å møte årets Abelprisvinner og de er æresgjester under prisutdelingen i Universitetets aula i Oslo 22. mai. Konkurransen arrangeres av Stiftelsen KappAbel som er opprettet av Froland kommune og Det Norske Videnskaps-Akademi. Avviklingen av konkurransen foregår i nært samarbeid med Froland kommune og Høgskolen i Agder. Konkurransen er oppkalt etter matematikeren Niels Henrik Abel, som døde på Frolands Verk 6. april 1829, knapt 27 år gammel.

Nettressurser

Les mer på KappAbels hjemmeside

Les mer på KappAbels hjemmeside

Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

(11.04.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS