Suveren Abel-vinner

Jørgen Vold Rennemo fra Lillehammer har gått til topps i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse for tredje år på rad. Denne gangen var han også helt suveren. Han oppnådde 39 av 40 mulige poeng. På de neste plassene fulgte Yi Luo fra Bryne og Unn-Margareth Pedersen fra Hammerfest.
24 elever fra videregående skoler over hele landet hadde gjennom to innledende runder kvalifisert seg til finalen som ble arrangert på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim 8. mars. Til sammen har 3940 elever fra 206 skoler deltatt i Abelkonkurransen 2006/2007. Av finalistene kom 10 fra Østlandet, 2 fra Sørlandet, 6 fra Vestlandet, 3 fra Trøndelag og 2 fra Nord-Norge. Blant finalistene var det åtte med utenlandsk statsborgerskap. Abelkonkurransen fungerer som kvalifisering til den internasjonale matematikkolympiade (IMO. De tre beste fra Abelfinalen er automatisk kvalifisert. I tillegg stiller Vidar Klungre, Arthur Mårtensson, Felix T. Prinz og Espen Arild Jenssen. Konkurransen har fått sitt navn etter Norges store matematiker, Niels Henrik Abel. Den støttes av Abelfondet og vinneren inviteres til Abel-banketten på Akershus slott med Kongen, Dronningen og årets Abelprisvinner. Niels Henrik Abels matematikkonkurranse arrangeres av Norsk Matematisk Forening. Det praktiske arbeidet gjøres av arbeidsutvalget, som per i dag består av Jørgen Avdal, Øyvind Bakke (leder), Eivind Fonn, Pål Hermunn Johansen, Harald Hanche-Olsen, Tore A. Kro, Eugenia Malinnikova (faglig ansvarlig) og Børge Nordli, alle ved NTNU.

Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

(11.04.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS