Russisk-fransk matematiker er årets Abelprisvinner

Den russisk-franske matematikeren Mikhail Leonidovich Gromov (65) tildeles Abelprisen for 2009. Det kunngjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Øyvind Østerud, på Akademiet i Oslo i dag 26. mars. Gromov får prisen “for hans revolusjonerende bidrag til geometrien”.
Abelprisen anerkjenner bidrag med ekstraordinær dybde og påvirkning på matematikken, og den er blitt utdelt hvert år siden 2003. Prisen er på 6 millioner norske kroner. Hans Majestet Kong Harald vil overrekke prisen til Mikhail L. Gromov under en prisseremoni i Gamle Logen i Oslo 19. mai. Mikhail L. Gromov er en av vår tids største matematikere. Han er kjent som en viktig bidragsyter på mange felt innen matematikken, særlig innen geometrien. Geometri er ett av matematikkens eldste områder. Dette feltet har gjennom århundrene vært gjenstand for store matematikeres oppmerksomhet, men har i løpet av de siste 50 årene gjennomgått revolusjonerende forandringer. Mikhail Gromov har stått i spissen for noen av de viktigste landevinningene; han har utviklet dype og usedvanlig originale ideer som har ledet til nye perspektiver på geometri så vel som på andre deler av matematikken. Abelkomiteen uttaler: “Mikhail Gromov er alltid på jakt etter nye spørsmål og tenker hele tiden på nye ideer som kan bidra til å løse store problemer. Han har produsert dypt og originalt arbeid gjennom hele sin karriere og er fremdeles i besittelse av en usedvanlig skaperkraft. Gromovs arbeid vil fortsette å være en kilde til inspirasjon for mange fremtidige matematiske oppdagelser.“ Mikhail Leonidovich Gromov ble født 23. desember 1943 i Boksitogorsk i det tidligere Sovjetunionen. Han tok mastergrad (1965), doktorgrad (1969) og sin postdoktorale avhandling (1973) ved Leningrad universitet hvor han også var førsteamanuensis fra 1967 til 1974. Gromov har siden 1982 vært professor ved Institut des Hautes Études Scientifiques i Bures-sur-Yvette i Frankrike. IHÉS er et institutt for avansert forskning innen matematikk, teoretisk fysikk og andre beslektede vitenskapelige områder. Han har vært fransk statsborger siden 1992. Mikhail L. Gromov er i dag også Jay Gould Professor of Mathematics ved Courant Institute of Mathematical Sciences, New York University. Mikhail L. Gromov har mottatt mange høyt anerkjente internasjonale priser, blant annet Kyoto Prize in Basic Sciences (2002), Balzan Prize (1999), Leroy P. Steele Prize (1997), Lobatchewski Medal (1997) og Wolf Prize (1993). Han er utenlandsk medlem av U.S. National Academy of Sciences og American Academy of Arts and Sciences, og er medlem av l’Académie française de Sciences. Niels Henrik Abels minnefond ble etablert i 2002 med det hovedmål å dele ut en Abelpris for fremragende matematisk arbeid. Abelprisen ble første gang delt ut i 2003. Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-akademi (DNVA), som har nedsatt en Abelkomité bestående av fem internasjonalt anerkjente matematikere til å vurdere nominerte kandidater og anbefale en verdig vinner av Abelprisen.

Nettressurser

Mer om prisvinneren

Mer om prisvinneren

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS