Russisk-fransk matematiker er årets Abelprisvinner

Den russisk-franske matematikeren Mikhail Leonidovich Gromov (65) tildeles Abelprisen for 2009. Det kunngjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Øyvind Østerud, på Akademiet i Oslo i dag 26. mars. Gromov får prisen “for hans revolusjonerende bidrag til geometrien”.
Abelprisen anerkjenner bidrag med ekstraordinær dybde og påvirkning på matematikken, og den er blitt utdelt hvert år siden 2003. Prisen er på 6 millioner norske kroner. Hans Majestet Kong Harald vil overrekke prisen til Mikhail L. Gromov under en prisseremoni i Gamle Logen i Oslo 19. mai. Mikhail L. Gromov er en av vår tids største matematikere. Han er kjent som en viktig bidragsyter på mange felt innen matematikken, særlig innen geometrien. Geometri er ett av matematikkens eldste områder. Dette feltet har gjennom århundrene vært gjenstand for store matematikeres oppmerksomhet, men har i løpet av de siste 50 årene gjennomgått revolusjonerende forandringer. Mikhail Gromov har stått i spissen for noen av de viktigste landevinningene; han har utviklet dype og usedvanlig originale ideer som har ledet til nye perspektiver på geometri så vel som på andre deler av matematikken. Abelkomiteen uttaler: “Mikhail Gromov er alltid på jakt etter nye spørsmål og tenker hele tiden på nye ideer som kan bidra til å løse store problemer. Han har produsert dypt og originalt arbeid gjennom hele sin karriere og er fremdeles i besittelse av en usedvanlig skaperkraft. Gromovs arbeid vil fortsette å være en kilde til inspirasjon for mange fremtidige matematiske oppdagelser.“ Mikhail Leonidovich Gromov ble født 23. desember 1943 i Boksitogorsk i det tidligere Sovjetunionen. Han tok mastergrad (1965), doktorgrad (1969) og sin postdoktorale avhandling (1973) ved Leningrad universitet hvor han også var førsteamanuensis fra 1967 til 1974. Gromov har siden 1982 vært professor ved Institut des Hautes Études Scientifiques i Bures-sur-Yvette i Frankrike. IHÉS er et institutt for avansert forskning innen matematikk, teoretisk fysikk og andre beslektede vitenskapelige områder. Han har vært fransk statsborger siden 1992. Mikhail L. Gromov er i dag også Jay Gould Professor of Mathematics ved Courant Institute of Mathematical Sciences, New York University. Mikhail L. Gromov har mottatt mange høyt anerkjente internasjonale priser, blant annet Kyoto Prize in Basic Sciences (2002), Balzan Prize (1999), Leroy P. Steele Prize (1997), Lobatchewski Medal (1997) og Wolf Prize (1993). Han er utenlandsk medlem av U.S. National Academy of Sciences og American Academy of Arts and Sciences, og er medlem av l’Académie française de Sciences. Niels Henrik Abels minnefond ble etablert i 2002 med det hovedmål å dele ut en Abelpris for fremragende matematisk arbeid. Abelprisen ble første gang delt ut i 2003. Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-akademi (DNVA), som har nedsatt en Abelkomité bestående av fem internasjonalt anerkjente matematikere til å vurdere nominerte kandidater og anbefale en verdig vinner av Abelprisen.

Nettressurser

Mer om prisvinneren

Mer om prisvinneren

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS