Kongelig hyllest for Abelprisvinner Varadhan

Kong Harald, Dronning Sonja, statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal stilte alle opp for å hylle årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan. Kongen overrakte Abelprisen til Varadhan under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula 22. mai. Tidligere samme dag var prisvinneren i audiens på Slottet og om kvelden var statsministeren vert for regjeringens bankett på Akershus Slott til ære for Varadhan. Kongeparet og kunnskapsministeren var blant de mange celebre gjestene.
Det var en vårgrønn og festkledd hovedstad som møtte Abelprisvinneren da kan kom til Oslo lørdag 19. mai. Da limousinen med Varadhan svingte opp Karl Johans gate ble han møtt av et yrende folkeliv og Abelbannere som kranset vår paradegate helt opp til Slottet. På Hotel Continental, der prisvinneren bor i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold, er den røde løperen rullet ut og faklene tent. Og konditorene har komponert en egen Abelkake som ble servert for pressen og i Theatercaféen på prisutdelingens-dagen. Det er lagt til et tett program for prisvinneren under Abel-dagene. Søndag var Varadhan gjest i Vitenskapskafeen der han nakket om ”Å forvente det uventede”. Det var Stiftelsen Ungdom og Forskning som stod bak dette åpne arrangementet i Frokostkjelleren, Universitetshagen i Oslo sentrum. Mandag var Srinivasa Varadhan på Oslo katedralskole der han overrakte Holmboeprisen til Karl Erik Sandvold. Prisen er oppkalt etter Bernt Michael Holmboe, Abels matematikklærer, og går til matematikklærere som har utmerket seg. Sandvold underviser - som Holmboe gjorde det - på Oslo katedralskole. Her møtte Varadhan også vinnerne av årets KappAbel-konkurranse fra Ringstabekk skole i Akershus, de beste fra Abelkonkurransen og vinnerlaget på fem fra en tilsvarende konkurranse i Berlin. Tirsdag er den store dagen med audiens på Slottet, prisutdeling i Universitetets Aula og bankett på Akershus Slott. Onsdag holder Srinivasa S. R. Varadhan sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. I tillegg er tre andre matematikere inviterte til å forelese. Abeldagene i Oslo avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi. Torsdag er Srinivasa S. R. Varadhan i Trondheim der han blant annet skal forelese på NTNU og besøke mattesirkuset på Torvet dit det er ventet mange hundre barn.

Nettressurser

Abelarrangementene i Trondheim

Abelarrangementene i Trondheim

Kunnskapskanalen på NRK2 sender intervju med Langlands

Abelprisvinner Robert P. Langlands ble intervjuet foran et stort publikum på Det Norske Teatret av den britiske journalisten og forfatteren Alex Bellos. NRK2 sender intervjuet i sin helhet lørdag 22. september. Før intervjuet vises prisseremonien fra Universitetets Aula. Sendingen starter kl. 15.55.

(19.09.2018) Les mer

Viggo Brun-prisen opprettet ved Norsk matematisk forenings 100-årsjubileum

Norsk matematisk forening feirer i år sitt 100-årsjubileum. Dette ble behørig markert på Nasjonalt matematikermøte i Bergen 13. - 14. september 2018. Her ble også den nyopprettede Viggo Brun-prisen delt ut for første gang. Prisen gikk til Rune Gjøringbø Haugseng som mottok et diplom laget av den finske designeren Eero Astala og 50 000 norske kroner.

 

(17.09.2018) Les mer

Record turnout for Atiyah’s Abel Lecture at ICM in Rio

1250 mathematicians from all over the world filled the big conference hall in Rio de Janeiro on Monday the 6th of August to listen to Sir Michael Atiyah’s  Abel Lecture, “The Future of Mathematical Physics: New ideas in old bottles”.

(08.08.2018) Les mer

Abel for alle

- Med mottoet «Abel for alle» ønsker det nye Abelstyret å formidle Abelprisen til et bredere publikum. Vi ønsker at prisen skal komme tettere på samfunnet, sier den nyvalgte styrelederen John Grue.

(12.06.2018) Les mer

Robert P. Langlands mottok Abelprisen av Kong Harald

I Universitetets Aula, omkranset av Munchs malerier og et mangfoldig matte-publikum, ble Robert P. Langlands i dag, 22. mai, tildelt Abelprisen for 2018 av H.M. Kong Harald. Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

(22.05.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS