Kongelig hyllest for Abelprisvinner Varadhan

Kong Harald, Dronning Sonja, statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal stilte alle opp for å hylle årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan. Kongen overrakte Abelprisen til Varadhan under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula 22. mai. Tidligere samme dag var prisvinneren i audiens på Slottet og om kvelden var statsministeren vert for regjeringens bankett på Akershus Slott til ære for Varadhan. Kongeparet og kunnskapsministeren var blant de mange celebre gjestene.
Det var en vårgrønn og festkledd hovedstad som møtte Abelprisvinneren da kan kom til Oslo lørdag 19. mai. Da limousinen med Varadhan svingte opp Karl Johans gate ble han møtt av et yrende folkeliv og Abelbannere som kranset vår paradegate helt opp til Slottet. På Hotel Continental, der prisvinneren bor i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold, er den røde løperen rullet ut og faklene tent. Og konditorene har komponert en egen Abelkake som ble servert for pressen og i Theatercaféen på prisutdelingens-dagen. Det er lagt til et tett program for prisvinneren under Abel-dagene. Søndag var Varadhan gjest i Vitenskapskafeen der han nakket om ”Å forvente det uventede”. Det var Stiftelsen Ungdom og Forskning som stod bak dette åpne arrangementet i Frokostkjelleren, Universitetshagen i Oslo sentrum. Mandag var Srinivasa Varadhan på Oslo katedralskole der han overrakte Holmboeprisen til Karl Erik Sandvold. Prisen er oppkalt etter Bernt Michael Holmboe, Abels matematikklærer, og går til matematikklærere som har utmerket seg. Sandvold underviser - som Holmboe gjorde det - på Oslo katedralskole. Her møtte Varadhan også vinnerne av årets KappAbel-konkurranse fra Ringstabekk skole i Akershus, de beste fra Abelkonkurransen og vinnerlaget på fem fra en tilsvarende konkurranse i Berlin. Tirsdag er den store dagen med audiens på Slottet, prisutdeling i Universitetets Aula og bankett på Akershus Slott. Onsdag holder Srinivasa S. R. Varadhan sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. I tillegg er tre andre matematikere inviterte til å forelese. Abeldagene i Oslo avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi. Torsdag er Srinivasa S. R. Varadhan i Trondheim der han blant annet skal forelese på NTNU og besøke mattesirkuset på Torvet dit det er ventet mange hundre barn.

Nettressurser

Abelarrangementene i Trondheim

Abelarrangementene i Trondheim

Nominasjoner til Holmboeprisen 2019

Frist: 15. januar 2019

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2019, sier leder Brynjulf Owren. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Fristen for å nominere kandidater er 15. januar 2019. Prisen overrekkes 20. mai på Oslo katedralskole.

(26.10.2018) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer

Abelsymposiet 2019 arrangeres i Ålesund

Det neste Abelsymposiet vil bli arrangert på Scandic Parken Hotell i Ålesund, 23. - 29. juni 2019. Tittelen på symposiet er «Geometry, Lie Theory and Applications».  Abelsymposiene har som formål å fremme forskning i matematiske fag og styrke norsk matematikks internasjonale posisjon. Norsk matematisk forening er ansvarlig for arrangementene.

(06.11.2018) Les mer

UngeAbel 2018-2019 åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9 trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Første runde avvikles 7. - 30. november 2018, andre runde 2. - 25. januar 2019. De to innledende rundene skal arbeides med av hele klassen i en økt på 90 minutter.

(24.10.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS