Kongelig hyllest for Abelprisvinner Varadhan

Kong Harald, Dronning Sonja, statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal stilte alle opp for å hylle årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan. Kongen overrakte Abelprisen til Varadhan under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula 22. mai. Tidligere samme dag var prisvinneren i audiens på Slottet og om kvelden var statsministeren vert for regjeringens bankett på Akershus Slott til ære for Varadhan. Kongeparet og kunnskapsministeren var blant de mange celebre gjestene.
Det var en vårgrønn og festkledd hovedstad som møtte Abelprisvinneren da kan kom til Oslo lørdag 19. mai. Da limousinen med Varadhan svingte opp Karl Johans gate ble han møtt av et yrende folkeliv og Abelbannere som kranset vår paradegate helt opp til Slottet. På Hotel Continental, der prisvinneren bor i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold, er den røde løperen rullet ut og faklene tent. Og konditorene har komponert en egen Abelkake som ble servert for pressen og i Theatercaféen på prisutdelingens-dagen. Det er lagt til et tett program for prisvinneren under Abel-dagene. Søndag var Varadhan gjest i Vitenskapskafeen der han nakket om ”Å forvente det uventede”. Det var Stiftelsen Ungdom og Forskning som stod bak dette åpne arrangementet i Frokostkjelleren, Universitetshagen i Oslo sentrum. Mandag var Srinivasa Varadhan på Oslo katedralskole der han overrakte Holmboeprisen til Karl Erik Sandvold. Prisen er oppkalt etter Bernt Michael Holmboe, Abels matematikklærer, og går til matematikklærere som har utmerket seg. Sandvold underviser - som Holmboe gjorde det - på Oslo katedralskole. Her møtte Varadhan også vinnerne av årets KappAbel-konkurranse fra Ringstabekk skole i Akershus, de beste fra Abelkonkurransen og vinnerlaget på fem fra en tilsvarende konkurranse i Berlin. Tirsdag er den store dagen med audiens på Slottet, prisutdeling i Universitetets Aula og bankett på Akershus Slott. Onsdag holder Srinivasa S. R. Varadhan sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. I tillegg er tre andre matematikere inviterte til å forelese. Abeldagene i Oslo avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi. Torsdag er Srinivasa S. R. Varadhan i Trondheim der han blant annet skal forelese på NTNU og besøke mattesirkuset på Torvet dit det er ventet mange hundre barn.

Nettressurser

Abelarrangementene i Trondheim

Abelarrangementene i Trondheim

Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

(11.04.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS