KappAbel-finaler i Froland og Arendal

Fylkesvinnerne i den landsomfattende matematikk-konkurransen for niendeklasser er nå klare. De 19 lagene, som hver består av to jenter og to gutter, møtes til dyst i Froland og Arendal der semifinalen og finalen arrangeres 23. og 24. april. Vinnerlaget belønnes med en sjekk på 20.000 kroner som går til hele klassen.
KappAbel støttes av Abelfondet. De fire på vinnerlaget og deres matematikklærer inviteres til Oslo hvor de er Videnskaps-Akademiets æresgjester under Abelprisutdelingen i Gamle Logen 19. mai. 544 klasser fra 248 skoler i alle fylker har deltatt i de to innledende rundene i KappAbel. Det betyr at ca 12500 av landets niendeklassinger har vært med i konkurransen. Dermed befester KappAbel sin posisjon som ett av de tiltakene som henvender seg til skolene som har størst oppslutning. Første runde foregikk i november, mens den andre og siste kvalifiseringsrunden er avsluttet i disse dager. – Årets oppgaver har vært krevende og utfordrende, slik at det er stor spredning i resultatene. Men utfordringene til tross, det er mange klasser som kan vise til fremragende resultater, forteller Roald Buvig som er daglig leder i KappAbel-stiftelsen. Her er årets fylkesvinnere: Østfold: 9. kl. Kirkelund skole, Skiptvet Akershus: 9B Ringstabekk skole, Bekkestua Oslo: 9A Haugenstua skole, Oslo Hedmark: 9. kl. Tolga skole, Tolga Oppland: 9. kl. Sør-Aurdal ungdomsskole, Bagn Buskerud: 9B Hole ungdomsskole, Røyse Vestfold: 9B Borgheim skole, Nøtterøy Telemark: 9A Tokke skule, Dalen Aust-Agder: 9B Birkenlund skole, Arendal Vest-Agder: 9A1 Grim skole, Kristiansand Rogaland: 9. kl. Gamleveien skole, Egersund Hordaland: 9A Ågotnes skule, Ågotnes Sogn og Fjordane: 9. kl. Aurland barne- og ungd.skule, Aurland Møre og Romsdal: 9. kl. Møre ungdomsskule, Ålesund Sør-Trøndelag: 9A Statsbygd skole, Statsbygd Nord-Trøndelag: 9B Snåsa ungdomsskole, Snåsa Nordland: 9. kl. Valnesfjord oppvekstssenter, Valnesfjord Troms: 9. kl. Ekrehagen skole, Tromsø Finnmark: 9C Kirkenes skole, Kirkenes Fylkesvinnerne må før semifinalen forberede et prosjektarbeid som skal presenteres i forbindelse med semifinalen. Temaet for dette prosjektarbeidet er i år ”Matematikk i kunst”. Prosjektarbeidet er et klassearbeid som skal utføres hjemme på skolen og sendes inn i forkant av semifinalen. En egen jury bedømmer arbeidet, som teller 1/3 under semifinalen. De resterende 2/3 av semifinalen er en økt med løsning av 8 matematikkoppgaver. De tre finalelagene plukkes ut på bakgrunn av samlet poengsum for disse to elementene. De tre finalelagene tildeles pengepremier, som er en premie de mottar på vegne av klassen de representerer. 1. premie er på 20.000 kroner. Konkurransen arrangeres av Stiftelsen KappAbel som er opprettet av Froland kommune og Det Norske Videnskaps-Akademi. Avviklingen av konkurransen foregår i nært samarbeid med Froland kommune og Høgskolen i Agder. Konkurransen er oppkalt etter matematikeren Niels Henrik Abel, som døde på Frolands Verk 6. april 1829, knapt 27 år gammel.

Nettressurser

Mer om KappAbel

Mer om KappAbel

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS