KappAbel-finaler i Froland og Arendal

Fylkesvinnerne i den landsomfattende matematikk-konkurransen for niendeklasser er nå klare. De 19 lagene, som hver består av to jenter og to gutter, møtes til dyst i Froland og Arendal der semifinalen og finalen arrangeres 23. og 24. april. Vinnerlaget belønnes med en sjekk på 20.000 kroner som går til hele klassen.
KappAbel støttes av Abelfondet. De fire på vinnerlaget og deres matematikklærer inviteres til Oslo hvor de er Videnskaps-Akademiets æresgjester under Abelprisutdelingen i Gamle Logen 19. mai. 544 klasser fra 248 skoler i alle fylker har deltatt i de to innledende rundene i KappAbel. Det betyr at ca 12500 av landets niendeklassinger har vært med i konkurransen. Dermed befester KappAbel sin posisjon som ett av de tiltakene som henvender seg til skolene som har størst oppslutning. Første runde foregikk i november, mens den andre og siste kvalifiseringsrunden er avsluttet i disse dager. – Årets oppgaver har vært krevende og utfordrende, slik at det er stor spredning i resultatene. Men utfordringene til tross, det er mange klasser som kan vise til fremragende resultater, forteller Roald Buvig som er daglig leder i KappAbel-stiftelsen. Her er årets fylkesvinnere: Østfold: 9. kl. Kirkelund skole, Skiptvet Akershus: 9B Ringstabekk skole, Bekkestua Oslo: 9A Haugenstua skole, Oslo Hedmark: 9. kl. Tolga skole, Tolga Oppland: 9. kl. Sør-Aurdal ungdomsskole, Bagn Buskerud: 9B Hole ungdomsskole, Røyse Vestfold: 9B Borgheim skole, Nøtterøy Telemark: 9A Tokke skule, Dalen Aust-Agder: 9B Birkenlund skole, Arendal Vest-Agder: 9A1 Grim skole, Kristiansand Rogaland: 9. kl. Gamleveien skole, Egersund Hordaland: 9A Ågotnes skule, Ågotnes Sogn og Fjordane: 9. kl. Aurland barne- og ungd.skule, Aurland Møre og Romsdal: 9. kl. Møre ungdomsskule, Ålesund Sør-Trøndelag: 9A Statsbygd skole, Statsbygd Nord-Trøndelag: 9B Snåsa ungdomsskole, Snåsa Nordland: 9. kl. Valnesfjord oppvekstssenter, Valnesfjord Troms: 9. kl. Ekrehagen skole, Tromsø Finnmark: 9C Kirkenes skole, Kirkenes Fylkesvinnerne må før semifinalen forberede et prosjektarbeid som skal presenteres i forbindelse med semifinalen. Temaet for dette prosjektarbeidet er i år ”Matematikk i kunst”. Prosjektarbeidet er et klassearbeid som skal utføres hjemme på skolen og sendes inn i forkant av semifinalen. En egen jury bedømmer arbeidet, som teller 1/3 under semifinalen. De resterende 2/3 av semifinalen er en økt med løsning av 8 matematikkoppgaver. De tre finalelagene plukkes ut på bakgrunn av samlet poengsum for disse to elementene. De tre finalelagene tildeles pengepremier, som er en premie de mottar på vegne av klassen de representerer. 1. premie er på 20.000 kroner. Konkurransen arrangeres av Stiftelsen KappAbel som er opprettet av Froland kommune og Det Norske Videnskaps-Akademi. Avviklingen av konkurransen foregår i nært samarbeid med Froland kommune og Høgskolen i Agder. Konkurransen er oppkalt etter matematikeren Niels Henrik Abel, som døde på Frolands Verk 6. april 1829, knapt 27 år gammel.

Nettressurser

Mer om KappAbel

Mer om KappAbel

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS