Ringstabekk skole til topps i KappAbel

Klasse 9B ved Ringstabekk skole i Akershus gikk helt til topps i årets KappAbel-konkurranse. Laget som bestod av Marianna Wrzos-Kaminska, Emma Moberg, Tollak Braaten og Vincent Simensen ble premiert med 20.000 kroner som de mottok på vegne av hele klassen.
Nå inviteres de sammen med sin matematikk-lærer Idar Smith-Hald til kongelig Abelprisutdeling i Gamle Logen. Men først skal de presenteres sin prosjektoppgave om matematikk i kunst for Abelprisvinner Mikhail Gromov og statsråd Tora Aasland på Oslo katedralskole 18. mai. Alle fylkesvinnerne i KappAbel måtte forberede et prosjektarbeid som skulle presenteres i forbindelse med semifinalen. Årets tema var matematikk i kunst. Hele klassen står bak prosjektoppgaven som teller 1/3 under semifinalen. De resterende 2/3 av semifinalen er en økt med åtte matematikkoppgaver som løses av fire elever fra hver skole. De tre finalelagene plukkes ut på bakgrunn av samlet poengsum for disse to elementene. I finalen møtte Ringstabekk skole lag fra Møre ungdomsskule i Ålesund og Haugenstua skole i Oslo som ble henholdsvis nummer to og tre i årets KappAbel-konkurranse. KappAbel er en landsomfattende matematikk-konkurranse for 9.-klasser. 544 klasser fra 248 skoler i alle fylker har deltatt i de to innledende rundene. Det betyr at ca 12500 av landets niendeklassinger har vært med i konkurransen. Dermed befester KappAbel sin posisjon som ett av de tiltakene som henvender seg til skolene som har størst oppslutning. Konkurransen arrangeres av Stiftelsen KappAbel som er opprettet av Froland kommune og Det Norske Videnskaps-Akademi. Avviklingen av konkurransen foregår i nært samarbeid med Froland kommune og Universitetet i Agder. KappAbel støttes av Abelfondet. Konkurransen er oppkalt etter matematikeren Niels Henrik Abel, som døde på Frolands Verk 6. april 1829, knapt 27 år gammel.

Nettressurser

Mer om konkurransen på KappAbels hjemmeside

Mer om konkurransen på KappAbels hjemmeside

Omtale i bladet Utdanning

Omtale i bladet Utdanning

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS