Ringstabekk skole til topps i KappAbel

Klasse 9B ved Ringstabekk skole i Akershus gikk helt til topps i årets KappAbel-konkurranse. Laget som bestod av Marianna Wrzos-Kaminska, Emma Moberg, Tollak Braaten og Vincent Simensen ble premiert med 20.000 kroner som de mottok på vegne av hele klassen.
Nå inviteres de sammen med sin matematikk-lærer Idar Smith-Hald til kongelig Abelprisutdeling i Gamle Logen. Men først skal de presenteres sin prosjektoppgave om matematikk i kunst for Abelprisvinner Mikhail Gromov og statsråd Tora Aasland på Oslo katedralskole 18. mai. Alle fylkesvinnerne i KappAbel måtte forberede et prosjektarbeid som skulle presenteres i forbindelse med semifinalen. Årets tema var matematikk i kunst. Hele klassen står bak prosjektoppgaven som teller 1/3 under semifinalen. De resterende 2/3 av semifinalen er en økt med åtte matematikkoppgaver som løses av fire elever fra hver skole. De tre finalelagene plukkes ut på bakgrunn av samlet poengsum for disse to elementene. I finalen møtte Ringstabekk skole lag fra Møre ungdomsskule i Ålesund og Haugenstua skole i Oslo som ble henholdsvis nummer to og tre i årets KappAbel-konkurranse. KappAbel er en landsomfattende matematikk-konkurranse for 9.-klasser. 544 klasser fra 248 skoler i alle fylker har deltatt i de to innledende rundene. Det betyr at ca 12500 av landets niendeklassinger har vært med i konkurransen. Dermed befester KappAbel sin posisjon som ett av de tiltakene som henvender seg til skolene som har størst oppslutning. Konkurransen arrangeres av Stiftelsen KappAbel som er opprettet av Froland kommune og Det Norske Videnskaps-Akademi. Avviklingen av konkurransen foregår i nært samarbeid med Froland kommune og Universitetet i Agder. KappAbel støttes av Abelfondet. Konkurransen er oppkalt etter matematikeren Niels Henrik Abel, som døde på Frolands Verk 6. april 1829, knapt 27 år gammel.

Nettressurser

Mer om konkurransen på KappAbels hjemmeside

Mer om konkurransen på KappAbels hjemmeside

Omtale i bladet Utdanning

Omtale i bladet Utdanning

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS