Meksikansk seier i Abelkonkurransen

Meksikanske Andrés Gómez Emilsson, som er elev ved Red Cross Nordic United World College i Flekke i Sogn og Fjordane, gikk helt til topps Abelkonkurransen. På de neste plassene fulgte Sondre Kvamme fra Fana gymnas i Bergen og Felix T. Prinz som er elev på teaterlinja ved Sunnhordland folkehøgskule på Halsnøy.
Finalen i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse, som arrangeres ved NTNU i Trondheim, er blitt en nasjonal begivenhet. De 25 finalistene hadde gjennom to innledende runder konkurrert med 4000 andre elever fra videregående skoler over hele landet. Finalen besto av en fire timers prøve hvor de fikk oppgaver innen flere matematiske disipliner, blant annet algebra, geometri og tallteori. Konkurransen har fått sitt navn etter Norges store matematiker, Niels Henrik Abel. Den støttes av Abelfondet og vinneren inviteres til Abel-banketten på Akershus slott 19. mai med Kong Harald og årets Abelprisvinner Mikhail Gromov. Niels Henrik Abels matematik-konkurranse arrangeres av Norsk Matematisk Forening. Det praktiske arbeidet gjøres av arbeidsutvalget, som per i dag består av Øyvind Bakke (leder), Jørgen Avdal, Eivind Fonn, Pål Hermunn Johansen, Harald Hanche-Olsen (faglig ansvarlig), Eugenia Malinnikova, Hans Jakob Rivertz, Christian Skau og Børge Nordli, alle ved NTNU.

Nettressurser

Les mer om Abelkonkurransen

Les mer om Abelkonkurransen

Resultatene fra finalen i Abelkonkurransen

Resultatene fra finalen i Abelkonkurransen

Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

(11.04.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS