Tre dagers Abelfest for Mikhail Gromov

Årets Abelprisvinner er blitt feiret i tre dager til ende. 19. mai var den store dagen med kongelig prisoverrekking i Gamle Logen i Oslo og regjeringens bankett på Akershus slott. Tidligere på dagen ble Gromov mottatt i audiens på Slottet. Gromov som får Abelprisen for ”revolusjonerende bidrag til geometrien”, mottok prisen av Kong Harald. Også Dronningen var til stede under prisseremonien. Abelprisen, som er på 6 millioner kroner, deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.
Kristian Seip, leder av den internasjonale Abelkomiteen, gikk i sin tale under prisseremonien inn på hvorfor Gromov får Abelprisen i år: – Mikhail Gromov er i besittelse av en usedvanlig skaperkraft. Han er alltid på jakt etter grunnleggende spørsmål som kan bringe forskningen videre og utvikler stadig nye ideer som kan bidra til å løse sentrale problemer. Gromovs arbeid vil i lang tid fremover fortsette å være en inspirasjonskilde for viktige matematiske oppdagelser. Øyvind Østerud, Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, kom i sin åpningstale inn på Abelprisens historie og formål: – Abelprisen har et sammensatt mål. Den skal belønne en fremragende matematiker for banebrytende innsats. Den skal være en internasjonal pris som engasjerer verdens fremste matematikkorganisasjoner og matematikere. Den skal ha ringvirkninger som styrker matematikken i skole og samfunnsliv, både i Norge og ute. Derfor er både forelesninger, skolekonkurranser og lærerpris en del av seremoniene rundt pristildelingen. Abelprisen er en hyllest til Niels Henrik Abel, til matematikken og til noen av samtidens fremste matematikere. Øyvind Østerud avsluttet med å gratulere årets svært verdige prisvinner.

Nettressurser

Les hele programmet for prisseremonien

Les hele programmet for prisseremonien

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS