Tre dagers Abelfest for Mikhail Gromov

Årets Abelprisvinner er blitt feiret i tre dager til ende. 19. mai var den store dagen med kongelig prisoverrekking i Gamle Logen i Oslo og regjeringens bankett på Akershus slott. Tidligere på dagen ble Gromov mottatt i audiens på Slottet. Gromov som får Abelprisen for ”revolusjonerende bidrag til geometrien”, mottok prisen av Kong Harald. Også Dronningen var til stede under prisseremonien. Abelprisen, som er på 6 millioner kroner, deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.
Kristian Seip, leder av den internasjonale Abelkomiteen, gikk i sin tale under prisseremonien inn på hvorfor Gromov får Abelprisen i år: – Mikhail Gromov er i besittelse av en usedvanlig skaperkraft. Han er alltid på jakt etter grunnleggende spørsmål som kan bringe forskningen videre og utvikler stadig nye ideer som kan bidra til å løse sentrale problemer. Gromovs arbeid vil i lang tid fremover fortsette å være en inspirasjonskilde for viktige matematiske oppdagelser. Øyvind Østerud, Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, kom i sin åpningstale inn på Abelprisens historie og formål: – Abelprisen har et sammensatt mål. Den skal belønne en fremragende matematiker for banebrytende innsats. Den skal være en internasjonal pris som engasjerer verdens fremste matematikkorganisasjoner og matematikere. Den skal ha ringvirkninger som styrker matematikken i skole og samfunnsliv, både i Norge og ute. Derfor er både forelesninger, skolekonkurranser og lærerpris en del av seremoniene rundt pristildelingen. Abelprisen er en hyllest til Niels Henrik Abel, til matematikken og til noen av samtidens fremste matematikere. Øyvind Østerud avsluttet med å gratulere årets svært verdige prisvinner.

Nettressurser

Les hele programmet for prisseremonien

Les hele programmet for prisseremonien

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS