Tora Aasland overrakte Holmboeprisen

Med Abelprisvinner Mikhail Gromov på første rad mottok matematikklærer Odd Heir, Oslo Handelsgymnasium, årets Holmboepris av statsråd Tora Aasland.
- Noen av de viktigste utfordringene i vår tid er globale spørsmål som miljø, helse og mat. Realfaglig kompetanse er en forutsetning for å møte disse og andre store utfordringer som vi vil møte. Og kunnskapen om matematikk, naturfag og teknologi må tas vare på og utvikles slik at den hele tiden passer for dagens og morgendagens samfunn. De viktigste personene i utviklingen av denne kunnskapen, er lærerne. Lærere som søker ulike innfallsvinkler til faget og sørger for at elevene opplever mestring og glede, medvirker til god læring og arbeidsglede, sa statsråd Tora Aasland da hun i dag delte ut Bernt Michaels Holmboes minnepris til matematikklærer Odd Heir ved Oslo handelsgymnasium. Inspirerende lærer
Bernt Michael Holmboes minnepris er etablert av Norsk matematikkråd. Prisen på 100.000 kroner deles likt mellom læreren og skolen han kommer fra. – Odd Heir er inspirerende, engasjert, kunnskapsrik og en god ambassadør for matematikkfaget, sier matematikkprofessor og styreleder Tom Lindstrøm. Norsk matematikkråd gir også hederlig omtale til Gerd Nilsen, Furnes ungdomsskole og til Therese Hagfors, Bjørnevatn skole. Årets prisvinner, Odd Heir, har lang undervisningserfaring i matematikk fra videregående skole, først på Sinsen Gymnas og senere på Oslo Handelsgymnasium. Han inspirerer elever og kolleger ved å være imøtekommende, ved alltid å være villig til å hjelpe «der og da», og ved å være klar og tydelig i alt han gjør. Som lærer viser han stor evne og vilje til differensiering. Som kollega er han hjelpsom, og han er respektert over hele landet for sin innsats for matematikkfaget og matematikkundervisningen. Odd Heir har også arbeidet med utredninger i forbindelse med læreplaner og eksamen for Utdanningsdirektoratet. Abels lærer
Prisen har fått sitt navn etter Bernt Michael Holmboe, matematikk-læreren som oppdaget Niels Henrik Abels usedvanlige matematiske evner. At prisen deles ut på Oslo katedralskole, er heller ingen tilfeldighet. Det var nemlig her Holmboe og Abel møttes. Holmboeprisen som i år deles ut for femte gang, støttes av Abelfondet. Unge æresgjester under dette arrangementet var KappAbel-vinnerne fra Ringstabekk skole i Akershus, de seks som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), samt vinnerne av lagkonkurransen under Tag der Mathematik i Berlin. Operaen i tall KappAbel-vinnerne fikk applaus fra en fullstatt festsal på Katedralskolen for sin prosjektoppgave ”Matematikk i kunst” der de hadde tatt for seg Operaen sett fra en matematikers ståsted. Holmboesymposium Etter utdelingen av Holmboeprisen på Oslo katedralskole ble det arrangert et symoposium om matematikk-undervisning ved Høgskolen i Oslo. Foredragsholdere var Holmboeprisvinner Odd Heir, professor Erhard Behrends, Freie Universität, Berlin og Liv Sissel Grønmo fra Universitet i Oslo.

Nettressurser

Mer om Holmboeprisen

Mer om Holmboeprisen

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS