Tora Aasland overrakte Holmboeprisen

Med Abelprisvinner Mikhail Gromov på første rad mottok matematikklærer Odd Heir, Oslo Handelsgymnasium, årets Holmboepris av statsråd Tora Aasland.
- Noen av de viktigste utfordringene i vår tid er globale spørsmål som miljø, helse og mat. Realfaglig kompetanse er en forutsetning for å møte disse og andre store utfordringer som vi vil møte. Og kunnskapen om matematikk, naturfag og teknologi må tas vare på og utvikles slik at den hele tiden passer for dagens og morgendagens samfunn. De viktigste personene i utviklingen av denne kunnskapen, er lærerne. Lærere som søker ulike innfallsvinkler til faget og sørger for at elevene opplever mestring og glede, medvirker til god læring og arbeidsglede, sa statsråd Tora Aasland da hun i dag delte ut Bernt Michaels Holmboes minnepris til matematikklærer Odd Heir ved Oslo handelsgymnasium. Inspirerende lærer
Bernt Michael Holmboes minnepris er etablert av Norsk matematikkråd. Prisen på 100.000 kroner deles likt mellom læreren og skolen han kommer fra. – Odd Heir er inspirerende, engasjert, kunnskapsrik og en god ambassadør for matematikkfaget, sier matematikkprofessor og styreleder Tom Lindstrøm. Norsk matematikkråd gir også hederlig omtale til Gerd Nilsen, Furnes ungdomsskole og til Therese Hagfors, Bjørnevatn skole. Årets prisvinner, Odd Heir, har lang undervisningserfaring i matematikk fra videregående skole, først på Sinsen Gymnas og senere på Oslo Handelsgymnasium. Han inspirerer elever og kolleger ved å være imøtekommende, ved alltid å være villig til å hjelpe «der og da», og ved å være klar og tydelig i alt han gjør. Som lærer viser han stor evne og vilje til differensiering. Som kollega er han hjelpsom, og han er respektert over hele landet for sin innsats for matematikkfaget og matematikkundervisningen. Odd Heir har også arbeidet med utredninger i forbindelse med læreplaner og eksamen for Utdanningsdirektoratet. Abels lærer
Prisen har fått sitt navn etter Bernt Michael Holmboe, matematikk-læreren som oppdaget Niels Henrik Abels usedvanlige matematiske evner. At prisen deles ut på Oslo katedralskole, er heller ingen tilfeldighet. Det var nemlig her Holmboe og Abel møttes. Holmboeprisen som i år deles ut for femte gang, støttes av Abelfondet. Unge æresgjester under dette arrangementet var KappAbel-vinnerne fra Ringstabekk skole i Akershus, de seks som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), samt vinnerne av lagkonkurransen under Tag der Mathematik i Berlin. Operaen i tall KappAbel-vinnerne fikk applaus fra en fullstatt festsal på Katedralskolen for sin prosjektoppgave ”Matematikk i kunst” der de hadde tatt for seg Operaen sett fra en matematikers ståsted. Holmboesymposium Etter utdelingen av Holmboeprisen på Oslo katedralskole ble det arrangert et symoposium om matematikk-undervisning ved Høgskolen i Oslo. Foredragsholdere var Holmboeprisvinner Odd Heir, professor Erhard Behrends, Freie Universität, Berlin og Liv Sissel Grønmo fra Universitet i Oslo.

Nettressurser

Mer om Holmboeprisen

Mer om Holmboeprisen

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS