Kongelig mottakelse for Abelprisvinneren

Det var en festpyntet hovedstad som møtte Abelprisvinner Mikhail Gromov da han kom til Oslo på selveste 17. mai. På Hotel Continental var den røde løperen rullet ut og Abelsuiten gjort klar for den celebre gjesten. Gromov ble mottatt i audiens på Slottet, og statsråd Tora Aasland var vert for banketten på Akershus slott til ære for Abelprisvinneren.
Det var lagt opp et omfattende program for Abelprisvinneren som ble feiret tre dager til ende. Høydepunktet ble prisseremonien i Gamle Logen 19. mai der Mikhail Gromov fikk overrakt Abelprisen av Kong Harald. Også Dronning Sonja var til stede under den høytidelige prisseremonien. Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Øyvind Østerud, holdt åpningstalen. Mikhail Gromov får Abelprisen på 6 millioner kroner for ”revolusjonerende bidrag til geometrien”, for å sitere Abelkomiteen. Forsknings- og høyere utdannings-minister Tora Aasland var blant de mange prominente personene fra inn- og utland som overvar prisseremonien. Aasland var også vert for regjeringens bankett på Akershus Slott til ære for Mikhail Gromov samme kveld. Den store festdagen startet med at Abelprisvinneren ble mottatt i audiens på Slottet av Kong Harald og Dronning Sonja. Holmboeprisen
Men Abelfeiringen startet allerede 18. mai. Abelprisvinneren var æresgjest under utdelingen av Holmboeprisen på Oslo Katedralskole. Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland som overrakte prisen til matematikklærer Odd Heir fra Oslo Handelsgymnasium. Prisen er på 100.000 kroner og deles ut av Norsk matematikkråd. – Odd Heir er inspirerende, engasjert, kunnskapsrik og en god ambassadør for matematikkfaget, sier matematikkprofessor og styreleder Tom Lindstrøm. Prisen som har fått sitt navn etter Abels matematikk-lærer på Katedralskolen, Bernt Michael Holmboe, ble opprettet for å påskjønne matematikklærere som gjør en innsats helt utenom det vanlige og som kan være gode rollemodeller for andre. Unge prisvinnere
Ved siden av å belønne og stimulere fremragende forsking i matematikk, skal Abelprisen også bidra til å skape interesse for matematikk blant barn og unge. Arrangementet på Oslo Katedralskole er derfor også en hyllest til de unge prisvinnerne fra de to norske matematikkonkurransene KappAbel og Abelkonkurransen, samt de fem tyske elevene som vinner Der Kleine Abelpreis under Berliner Tag der Mathematik. Det er også blitt en tradisjon at KappAbel-vinnerne presenterer sin prosjektoppgave. Laget fra klasse 9B ved Ringstabekk skole i Akershus har tatt for seg Operaen som svar på oppgaven om matematikk i kunsten. Etter Holmboeprisutdelingen inviterte Norsk matematikkråd til et symposium om matematikk-undervisning på Høgskolen i Oslo. Det var lagt opp et eget program for de unge prisvinnerne. De besøkte Simula, som driver grunnforskning blant annet på kommunikasjonsteknologi, og Coca-Colas MerkevareLab. De var også på besøk hos Telenor. På ettermiddagen fortsatte programmet med kransenedlegging ved Abelmonumentet i Slottsparken før dagen ble avsluttet med festmiddag i Det Norske Videnskaps-Akademi til ære for Abelprisvinner Mikhail Gromov. Abelforelesningene
20. mai holdt Mikhail Gromov sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. Deretter fulgte forelesninger ved Jeff Cheeger og Martin Bridson. Nytt i år er at det også ble holdt en Science-forelesning. Formålet med Abel-forelesningene er å gi et generelt publikum innsikt i Abelpris-vinnerens matematikk og å formidle betydningen og innflytelsen av Abelpris-vinnerens arbeid til forskere innen alle matematiske disipliner. Science-forelesningen er ment for et bredere vitenskapelig publikum og har som mål å belyse sammenhenger mellom Abelpris-vinnerens arbeid og andre vitenskapelige disipliner.

Nettressurser

Program for Abelforelesningene

Program for Abelforelesningene

Tora Aasland overrekker Holmboeprisen

Tora Aasland overrekker Holmboeprisen

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS