Kongelig mottakelse for Abelprisvinneren

Det var en festpyntet hovedstad som møtte Abelprisvinner Mikhail Gromov da han kom til Oslo på selveste 17. mai. På Hotel Continental var den røde løperen rullet ut og Abelsuiten gjort klar for den celebre gjesten. Gromov ble mottatt i audiens på Slottet, og statsråd Tora Aasland var vert for banketten på Akershus slott til ære for Abelprisvinneren.
Det var lagt opp et omfattende program for Abelprisvinneren som ble feiret tre dager til ende. Høydepunktet ble prisseremonien i Gamle Logen 19. mai der Mikhail Gromov fikk overrakt Abelprisen av Kong Harald. Også Dronning Sonja var til stede under den høytidelige prisseremonien. Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Øyvind Østerud, holdt åpningstalen. Mikhail Gromov får Abelprisen på 6 millioner kroner for ”revolusjonerende bidrag til geometrien”, for å sitere Abelkomiteen. Forsknings- og høyere utdannings-minister Tora Aasland var blant de mange prominente personene fra inn- og utland som overvar prisseremonien. Aasland var også vert for regjeringens bankett på Akershus Slott til ære for Mikhail Gromov samme kveld. Den store festdagen startet med at Abelprisvinneren ble mottatt i audiens på Slottet av Kong Harald og Dronning Sonja. Holmboeprisen
Men Abelfeiringen startet allerede 18. mai. Abelprisvinneren var æresgjest under utdelingen av Holmboeprisen på Oslo Katedralskole. Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland som overrakte prisen til matematikklærer Odd Heir fra Oslo Handelsgymnasium. Prisen er på 100.000 kroner og deles ut av Norsk matematikkråd. – Odd Heir er inspirerende, engasjert, kunnskapsrik og en god ambassadør for matematikkfaget, sier matematikkprofessor og styreleder Tom Lindstrøm. Prisen som har fått sitt navn etter Abels matematikk-lærer på Katedralskolen, Bernt Michael Holmboe, ble opprettet for å påskjønne matematikklærere som gjør en innsats helt utenom det vanlige og som kan være gode rollemodeller for andre. Unge prisvinnere
Ved siden av å belønne og stimulere fremragende forsking i matematikk, skal Abelprisen også bidra til å skape interesse for matematikk blant barn og unge. Arrangementet på Oslo Katedralskole er derfor også en hyllest til de unge prisvinnerne fra de to norske matematikkonkurransene KappAbel og Abelkonkurransen, samt de fem tyske elevene som vinner Der Kleine Abelpreis under Berliner Tag der Mathematik. Det er også blitt en tradisjon at KappAbel-vinnerne presenterer sin prosjektoppgave. Laget fra klasse 9B ved Ringstabekk skole i Akershus har tatt for seg Operaen som svar på oppgaven om matematikk i kunsten. Etter Holmboeprisutdelingen inviterte Norsk matematikkråd til et symposium om matematikk-undervisning på Høgskolen i Oslo. Det var lagt opp et eget program for de unge prisvinnerne. De besøkte Simula, som driver grunnforskning blant annet på kommunikasjonsteknologi, og Coca-Colas MerkevareLab. De var også på besøk hos Telenor. På ettermiddagen fortsatte programmet med kransenedlegging ved Abelmonumentet i Slottsparken før dagen ble avsluttet med festmiddag i Det Norske Videnskaps-Akademi til ære for Abelprisvinner Mikhail Gromov. Abelforelesningene
20. mai holdt Mikhail Gromov sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. Deretter fulgte forelesninger ved Jeff Cheeger og Martin Bridson. Nytt i år er at det også ble holdt en Science-forelesning. Formålet med Abel-forelesningene er å gi et generelt publikum innsikt i Abelpris-vinnerens matematikk og å formidle betydningen og innflytelsen av Abelpris-vinnerens arbeid til forskere innen alle matematiske disipliner. Science-forelesningen er ment for et bredere vitenskapelig publikum og har som mål å belyse sammenhenger mellom Abelpris-vinnerens arbeid og andre vitenskapelige disipliner.

Nettressurser

Program for Abelforelesningene

Program for Abelforelesningene

Tora Aasland overrekker Holmboeprisen

Tora Aasland overrekker Holmboeprisen

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS