Belgiske Pierre Deligne er årets Abelprisvinner

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2013 til Pierre Deligne, Institute for Advanced Study i Princeton, New Jersey, USA. Han får prisen «for meget betydningsfulle bidrag til algebraisk geometri, og for disse bidragenes gjennomgripende innflytelse på tallteori, representasjonsteori og relaterte felt», for å sitere Abelkomiteen. Det var Akademiets preses, Kirsti Strøm Bull, som 20. mars kunngjorde navnet på årets Abelprisvinner.  Pierre Deligne får overrakt Abelprisen av Kong Harald under en prisseremoni i Universitets Aula i Oslo 21. mai.

Akademiets preses, Kirsti Strøm Bull, annonsterte vinneren av årets Abelpris. Foto: Erlend Aas/NTBAkademiets preses, Kirsti Strøm Bull, annonserte vinneren av årets Abelpris. Foto: Erlend Aas/NTB

Abelprisen er en anerkjennelse for bidrag av ekstraordinær dybde og innflytelse på matematikken, og er blitt utdelt hvert år siden 2003. Prisen er på 6 millioner kroner.

Deligne har som forsker utmerket seg ved å finne forbindelser mellom forskjellige matematiske felt og på denne måten vært både nyskapende og grenseoverskridende. Forskningen hans har ført til flere viktige oppdagelser. Han er best kjent for sin imponerende løsning av den siste og dypeste av Weils formodninger. Dette gav ham Fieldsmedaljen og Crafoord-prisen, sistnevnte sammen med Alexandre Grothendieck.

Denne første bragden ble etterfulgt av flere andre banebrytende arbeider som viser en enormt stor variasjonsbredde og vanskelighetsgrad hva gjelder teknikker, og stor oppfinnsomhet med hensyn til metoder. Han er best kjent for sin innsats innenfor algebraisk geometri og tallteori, men har også gitt viktige bidrag til flere andre områder av matematikken.  

Abelkomiteen uttaler: «Delignes kraftfulle begreper, ideer, resultater og metoder vil fortsette å ha stor betydning for utviklingen av algebraisk geometri og for matematikken generelt.»

Matematisk begavelse

Pierre Deligne ble født 3. oktober 1944 i Brüssel. Han er professor emeritus ved School of Mathematics, Institute for Advanced Study i Princeton, New Jersey, USA. Deligne kom til Princeton i 1984 fra Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS) i Bures-sur-Yvette nær Paris, der han ble ansatt i 1970 som den absolutt yngste noen sinne.

Allerede som 12-åring begynte Deligne å interessere seg for matematikkbøkene som broren hadde på universitetet. En matematikklærer, J. Nijs, la merke til dette, og lånte ham flere bind av «Eléments de mathématique», skrevet under pseudonymet Nicolas Bourbaki. Den slags lesestoff var ikke akkurat det man vanligvis ville tilby en 14-åring, men for Deligne ble det en skjellsettende opplevelse. Fra da av så han seg aldri tilbake.

Selv om faren ønsket at han skulle bli ingeniør og få en karriere som ville gi ham et godt liv, visste Deligne tidlig at han burde satse på det han likte best, og det han likte, var matematikk. Deligne begynte på universitetet i Brüssel med ambisjon om å bli lærer i videregående skole, og å drive med matematikk som en hobby til egen fornøyelse. På universitetet, der han var student hos Jacques Tits, oppdaget han imidlertid til sin store glede at «det går an å leve av å leke, det vil si å drive med forskning innenfor matematikk», slik han selv uttrykker det. Dette ble opptakten til en strålende matematisk karriere.

Abelprisvinner 2013: Pierre Deligne. Foto: Cliff MooreAbelprisvinner 2013: Pierre Deligne. Foto: Cliff Moore

Pierre Deligne har mottatt mange prestisjetunge internasjonale priser. Han ble tildelt Fieldsmedaljen på den internasjonale matematikerkongressen i Helsinki i 1978. Av andre priser kan nevnes Crafoord-prisen (1988) fra Kungliga Vetenskapsakademien, og Balzan-prisen i matematikk (2004). I 2008 ble Deligne tildelt Wolf-prisen i matematikk sammen med P. Griffiths og D. Mumford.
I 2006 ble Deligne hedret av Kong Albert II av Belgia og fikk tittelen Vicomte.

Pierre Deligne er æresmedlem av Moscow Mathematical Society og av London Mathematical Society. Han er utenlandsk æresmedlem av American Academy of Arts and Sciences og medlem av American Philosophical society. Dessuten er han utenlandsk medlem av Kungliga Vetenskapsakademien. 

Kunnskapskanalen på NRK2 sender intervju med Langlands

Abelprisvinner Robert P. Langlands ble intervjuet foran et stort publikum på Det Norske Teatret av den britiske journalisten og forfatteren Alex Bellos. NRK2 sender intervjuet i sin helhet lørdag 22. september. Før intervjuet vises prisseremonien fra Universitetets Aula. Sendingen starter kl. 15.55.

(19.09.2018) Les mer

Viggo Brun-prisen opprettet ved Norsk matematisk forenings 100-årsjubileum

Norsk matematisk forening feirer i år sitt 100-årsjubileum. Dette ble behørig markert på Nasjonalt matematikermøte i Bergen 13. - 14. september 2018. Her ble også den nyopprettede Viggo Brun-prisen delt ut for første gang. Prisen gikk til Rune Gjøringbø Haugseng som mottok et diplom laget av den finske designeren Eero Astala og 50 000 norske kroner.

 

(17.09.2018) Les mer

Record turnout for Atiyah’s Abel Lecture at ICM in Rio

1250 mathematicians from all over the world filled the big conference hall in Rio de Janeiro on Monday the 6th of August to listen to Sir Michael Atiyah’s  Abel Lecture, “The Future of Mathematical Physics: New ideas in old bottles”.

(08.08.2018) Les mer

Abel for alle

- Med mottoet «Abel for alle» ønsker det nye Abelstyret å formidle Abelprisen til et bredere publikum. Vi ønsker at prisen skal komme tettere på samfunnet, sier den nyvalgte styrelederen John Grue.

(12.06.2018) Les mer

Robert P. Langlands mottok Abelprisen av Kong Harald

I Universitetets Aula, omkranset av Munchs malerier og et mangfoldig matte-publikum, ble Robert P. Langlands i dag, 22. mai, tildelt Abelprisen for 2018 av H.M. Kong Harald. Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

(22.05.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS