Johan Sokrates Wind fra Tromsø til topps i Abelkonkurransen

Johan Sokrates Wind fra Kongsbakken videregående skole i Tromsø, gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Han fikk overrakt premien på 15.000 kroner av statsminister Erna Solberg under prisseremonien på NTNU i Trondheim 4. mars. Amir Hossein Kazemi, Elvebakken videregående skole i Oslo kom på andreplass og mens tredjeplassen gikk til Kari Lovise Lodsby fra Hadeland videregående skole på Gran. 3474 elever har deltatt i årets konkurranse som arrangeres av Norsk matematisk forening.

Johan Sokrates Wind, årets Abelkonkurransevinner sammen med statsminister Erna Solberg og konsernsjef i PGS, Jon Erik Reinhardsen. Foto: Nadia Frantsen

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, har i tillegg etablert Utfordrerprisen som gikk til årets yngste lovende matematiker, 16 år gamle Fridtjof Eikanger fra Trondheim Katedralskole.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av viktigheten av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen, sier Sigmund Selberg, leder i Norsk matematisk forening.

Statsministeren som delte ut prisene, var full av lovord om elevenes innsats i Abelkonkurransen.

- Deltakerne i Abelkonkurransen er allerede bedre i matematikk enn de aller fleste. Jeg håper de vil fortsette å synes at matte er gøy, og at de satser på matematikken også fremover. Enten det er som lærere, forskere eller i privat næringsliv, for Norge trenger den kunnskapen de har. Arrangementer som Abelkonkurransen er viktige for å oppmuntre unge til å satse på matematikk og signalisere hvor viktig kunnskapen deres er, understreket statsminister Erna Solberg. 

Fra venstre: Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, statsminister Erna Solberg, Kari Lovise Lodsby som kom på tredjeplass, videre vinneren Johan Sokrates Wind, Amir Hossein Kazemi som kom på andreplass, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Chr. Stenseth, konsernsjef i PGS, Jon Erik Reinhardsen og leder i Norsk matematisk forening, Sigmund Selberg. Foto: Nadia Frantsen

 

Til Oslo og Cape Town

De beste fra Abelkonkurransen vil også få anledning til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympianden (IMO) som arrangeres i Cape Town i Sør-Afrika fra 3. - 13. juli 2014. Det Norske Videnskaps-Akademi inviterer også de beste fra Abelkonkurransen som unge æresgjester til Abelprisutdelingen i Universitets Aula 20. mai og til Holmboeprisutdelingen på Oslo katedralskole 19. mai. 

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, inviterer de unge mattetalentene til å besøke selskapets hovedkontor i mai i forbindelse med utdelingen av Abelprisen. Målet er å gi elevene innblikk i hvordan PGS anvender matematikk i praksis for å kartlegge jorda under havbunnen og hjelpe oljeselskapene i deres jakt etter olje og gass.

- Matematikk ses ofte på som noe abstrakt, men vi i PGS lever av å omsette det i praksis. Vi vil vise de unge menneskene at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig unge til å satse på realfagene, fordi Norge trenger flere realfagshelter. Derfor er vi med og sponser Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De andre som støtter Abelkonkurransen er: Det Norske Videnskaps-Akademi, Norges forskningsråd og NTNU.

Nominasjoner til Holmboeprisen 2019

Frist: 15. januar 2019

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2019, sier leder Brynjulf Owren. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Fristen for å nominere kandidater er 15. januar 2019. Prisen overrekkes 20. mai på Oslo katedralskole.

(26.10.2018) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer

Abelsymposiet 2019 arrangeres i Ålesund

Det neste Abelsymposiet vil bli arrangert på Scandic Parken Hotell i Ålesund, 23. - 29. juni 2019. Tittelen på symposiet er «Geometry, Lie Theory and Applications».  Abelsymposiene har som formål å fremme forskning i matematiske fag og styrke norsk matematikks internasjonale posisjon. Norsk matematisk forening er ansvarlig for arrangementene.

(06.11.2018) Les mer

UngeAbel 2018-2019 åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9 trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Første runde avvikles 7. - 30. november 2018, andre runde 2. - 25. januar 2019. De to innledende rundene skal arbeides med av hele klassen i en økt på 90 minutter.

(24.10.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS