Johan Sokrates Wind fra Tromsø til topps i Abelkonkurransen

Johan Sokrates Wind fra Kongsbakken videregående skole i Tromsø, gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Han fikk overrakt premien på 15.000 kroner av statsminister Erna Solberg under prisseremonien på NTNU i Trondheim 4. mars. Amir Hossein Kazemi, Elvebakken videregående skole i Oslo kom på andreplass og mens tredjeplassen gikk til Kari Lovise Lodsby fra Hadeland videregående skole på Gran. 3474 elever har deltatt i årets konkurranse som arrangeres av Norsk matematisk forening.

Johan Sokrates Wind, årets Abelkonkurransevinner sammen med statsminister Erna Solberg og konsernsjef i PGS, Jon Erik Reinhardsen. Foto: Nadia Frantsen

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, har i tillegg etablert Utfordrerprisen som gikk til årets yngste lovende matematiker, 16 år gamle Fridtjof Eikanger fra Trondheim Katedralskole.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av viktigheten av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen, sier Sigmund Selberg, leder i Norsk matematisk forening.

Statsministeren som delte ut prisene, var full av lovord om elevenes innsats i Abelkonkurransen.

- Deltakerne i Abelkonkurransen er allerede bedre i matematikk enn de aller fleste. Jeg håper de vil fortsette å synes at matte er gøy, og at de satser på matematikken også fremover. Enten det er som lærere, forskere eller i privat næringsliv, for Norge trenger den kunnskapen de har. Arrangementer som Abelkonkurransen er viktige for å oppmuntre unge til å satse på matematikk og signalisere hvor viktig kunnskapen deres er, understreket statsminister Erna Solberg. 

Fra venstre: Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, statsminister Erna Solberg, Kari Lovise Lodsby som kom på tredjeplass, videre vinneren Johan Sokrates Wind, Amir Hossein Kazemi som kom på andreplass, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Chr. Stenseth, konsernsjef i PGS, Jon Erik Reinhardsen og leder i Norsk matematisk forening, Sigmund Selberg. Foto: Nadia Frantsen

 

Til Oslo og Cape Town

De beste fra Abelkonkurransen vil også få anledning til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympianden (IMO) som arrangeres i Cape Town i Sør-Afrika fra 3. - 13. juli 2014. Det Norske Videnskaps-Akademi inviterer også de beste fra Abelkonkurransen som unge æresgjester til Abelprisutdelingen i Universitets Aula 20. mai og til Holmboeprisutdelingen på Oslo katedralskole 19. mai. 

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, inviterer de unge mattetalentene til å besøke selskapets hovedkontor i mai i forbindelse med utdelingen av Abelprisen. Målet er å gi elevene innblikk i hvordan PGS anvender matematikk i praksis for å kartlegge jorda under havbunnen og hjelpe oljeselskapene i deres jakt etter olje og gass.

- Matematikk ses ofte på som noe abstrakt, men vi i PGS lever av å omsette det i praksis. Vi vil vise de unge menneskene at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig unge til å satse på realfagene, fordi Norge trenger flere realfagshelter. Derfor er vi med og sponser Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De andre som støtter Abelkonkurransen er: Det Norske Videnskaps-Akademi, Norges forskningsråd og NTNU.

Kunnskapskanalen på NRK2 sender intervju med Langlands

Abelprisvinner Robert P. Langlands ble intervjuet foran et stort publikum på Det Norske Teatret av den britiske journalisten og forfatteren Alex Bellos. NRK2 sender intervjuet i sin helhet lørdag 22. september. Før intervjuet vises prisseremonien fra Universitetets Aula. Sendingen starter kl. 15.55.

(19.09.2018) Les mer

Viggo Brun-prisen opprettet ved Norsk matematisk forenings 100-årsjubileum

Norsk matematisk forening feirer i år sitt 100-årsjubileum. Dette ble behørig markert på Nasjonalt matematikermøte i Bergen 13. - 14. september 2018. Her ble også den nyopprettede Viggo Brun-prisen delt ut for første gang. Prisen gikk til Rune Gjøringbø Haugseng som mottok et diplom laget av den finske designeren Eero Astala og 50 000 norske kroner.

 

(17.09.2018) Les mer

Record turnout for Atiyah’s Abel Lecture at ICM in Rio

1250 mathematicians from all over the world filled the big conference hall in Rio de Janeiro on Monday the 6th of August to listen to Sir Michael Atiyah’s  Abel Lecture, “The Future of Mathematical Physics: New ideas in old bottles”.

(08.08.2018) Les mer

Abel for alle

- Med mottoet «Abel for alle» ønsker det nye Abelstyret å formidle Abelprisen til et bredere publikum. Vi ønsker at prisen skal komme tettere på samfunnet, sier den nyvalgte styrelederen John Grue.

(12.06.2018) Les mer

Robert P. Langlands mottok Abelprisen av Kong Harald

I Universitetets Aula, omkranset av Munchs malerier og et mangfoldig matte-publikum, ble Robert P. Langlands i dag, 22. mai, tildelt Abelprisen for 2018 av H.M. Kong Harald. Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

(22.05.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS