Yakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen

I strålende solskinn ankom HKH Kronprinsen Universitetets Aula for å dele ut Abelprisen til Yakov Sinai. Den russiske matematikeren fikk prisen «for hans vesentlige bidrag til dynamiske systemer, ergodeteori og matematisk fysikk»

Se flere bilder fra seremonien her

Yakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen. Foto: ScanpixYakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen. Foto: Scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var til stede under Abelprisutdelingen og var også vert for regjeringens Abelbankett på Akershus slott.

Etter prisseremonien ble publikum invitert til en mottakelse på Det Norske Teateret. I forbindelse med denne mottakelsen  ble Yakov Sinai intervjuet av TV2-journalist Tonje Steinsland.
Den store festdagen ble avsluttet med regjeringens bankett på Akershus slott.

Yakov Sinai blir intervjuet av Tonje Steinsland i etterkant av utdelingen. Yakov Sinai blir intervjuet av Tonje Steinsland i etterkant av utdelingen.

Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Andre arrangementer i Abeluken

Matematisk filmaften på Kino Victoria

At matematikere går til filmen, hører til sjeldenhetene. Men 18. mai inviterer Oslo Kino i samarbeid med Det Norske Videnskaps-Akademi til en matematisk filmaften som opptakt til Abelprisutdelingen. Det vil bli vist to filmer, «Colors of Math» og «How I came to hate maths" der matematikere spiller hovedrollene. En av skuespillerne er den franske matematikeren Cédric Villani som vil være til stede for å snakke om filmene.

Holmboeprisutdeling på Oslo katedralskole

Holmboeprisen, som er oppkalt etter Abels matematikklærer, deles i år ut for tiende gang. Årets prisvinner er Tor Arne Mjølund fra Kristiansand katedralskole. Han får overrakt prisen på 100.000 kroner og et diplom av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Oslo katedralskole 19. mai i nærvær av Abelprisvinner Yakov Sinai.

Jo RøislienJo Røislien

Det vil også bli gjort stas på laget fra Tolga skole i Hedmark som vant UngeAbel, en ny nasjonal matematikkonkurranse for 9. trinn som arrangeres av Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS). Også det beste fra Abelkonkurransen for elever i videregående skoler vil bli premiert. Jo Røislien, kjent blant annet fra NRK TV-serien «Siffer», presenterer showet «Vi er alle matematikere».

Abelforeslesninger på Universitetet i Oslo

Abelprisvinneren Yakov Sinai holder sin prisforelesning på Universitet i Oslo 21. mai. Tittelen på hans forelesning er «Now everything has been started? The origin of deterministic chaos» I tillegg holdes to Abelforelesninger ved Gergory Margulis og Konstantin Khanin. Årets Science-forelesning holdes av Domokos Szász og har fått tittelen "Mathematical billiards and chaos". Forelesningene holdes i Georg Sverdrup hus fra kl. 10.00 - 15.00 og er åpne for alle interesserte.
Dagen avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi.


Abelprisvinneren til Stavanger og Stockholm

22. mai reiser Yakov Sinai til Stavanger hvor han skal møte skoleelever ved Vitenfabrikken i Sandnes og forelese på Universitetet i Stavanger.

23. mai arrangerer Kungl. Vetenskapsakademien et symposium til ære for Abelprisvinneren. I tillegg Yakov Sinai skal disse forelese:

  • Michael Benedicks, KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden
  • Carlo Boldrighini, Dipartimento di Matematica, Università di Roma "La Sapienza", Rome, Italy
  • Håkan Eliasson, Universite Paris-Diderot, Institut de Mathematiques de Jussieu, UFR de Mathematiques, France


 

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS