Yakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen

I strålende solskinn ankom HKH Kronprinsen Universitetets Aula for å dele ut Abelprisen til Yakov Sinai. Den russiske matematikeren fikk prisen «for hans vesentlige bidrag til dynamiske systemer, ergodeteori og matematisk fysikk»

Se flere bilder fra seremonien her

Yakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen. Foto: ScanpixYakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen. Foto: Scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var til stede under Abelprisutdelingen og var også vert for regjeringens Abelbankett på Akershus slott.

Etter prisseremonien ble publikum invitert til en mottakelse på Det Norske Teateret. I forbindelse med denne mottakelsen  ble Yakov Sinai intervjuet av TV2-journalist Tonje Steinsland.
Den store festdagen ble avsluttet med regjeringens bankett på Akershus slott.

Yakov Sinai blir intervjuet av Tonje Steinsland i etterkant av utdelingen. Yakov Sinai blir intervjuet av Tonje Steinsland i etterkant av utdelingen.

Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Andre arrangementer i Abeluken

Matematisk filmaften på Kino Victoria

At matematikere går til filmen, hører til sjeldenhetene. Men 18. mai inviterer Oslo Kino i samarbeid med Det Norske Videnskaps-Akademi til en matematisk filmaften som opptakt til Abelprisutdelingen. Det vil bli vist to filmer, «Colors of Math» og «How I came to hate maths" der matematikere spiller hovedrollene. En av skuespillerne er den franske matematikeren Cédric Villani som vil være til stede for å snakke om filmene.

Holmboeprisutdeling på Oslo katedralskole

Holmboeprisen, som er oppkalt etter Abels matematikklærer, deles i år ut for tiende gang. Årets prisvinner er Tor Arne Mjølund fra Kristiansand katedralskole. Han får overrakt prisen på 100.000 kroner og et diplom av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Oslo katedralskole 19. mai i nærvær av Abelprisvinner Yakov Sinai.

Jo RøislienJo Røislien

Det vil også bli gjort stas på laget fra Tolga skole i Hedmark som vant UngeAbel, en ny nasjonal matematikkonkurranse for 9. trinn som arrangeres av Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS). Også det beste fra Abelkonkurransen for elever i videregående skoler vil bli premiert. Jo Røislien, kjent blant annet fra NRK TV-serien «Siffer», presenterer showet «Vi er alle matematikere».

Abelforeslesninger på Universitetet i Oslo

Abelprisvinneren Yakov Sinai holder sin prisforelesning på Universitet i Oslo 21. mai. Tittelen på hans forelesning er «Now everything has been started? The origin of deterministic chaos» I tillegg holdes to Abelforelesninger ved Gergory Margulis og Konstantin Khanin. Årets Science-forelesning holdes av Domokos Szász og har fått tittelen "Mathematical billiards and chaos". Forelesningene holdes i Georg Sverdrup hus fra kl. 10.00 - 15.00 og er åpne for alle interesserte.
Dagen avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi.


Abelprisvinneren til Stavanger og Stockholm

22. mai reiser Yakov Sinai til Stavanger hvor han skal møte skoleelever ved Vitenfabrikken i Sandnes og forelese på Universitetet i Stavanger.

23. mai arrangerer Kungl. Vetenskapsakademien et symposium til ære for Abelprisvinneren. I tillegg Yakov Sinai skal disse forelese:

  • Michael Benedicks, KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden
  • Carlo Boldrighini, Dipartimento di Matematica, Università di Roma "La Sapienza", Rome, Italy
  • Håkan Eliasson, Universite Paris-Diderot, Institut de Mathematiques de Jussieu, UFR de Mathematiques, France


 

Nominasjoner til Holmboeprisen 2019

Frist: 15. januar 2019

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2019, sier leder Brynjulf Owren. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Fristen for å nominere kandidater er 15. januar 2019. Prisen overrekkes 20. mai på Oslo katedralskole.

(26.10.2018) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer

Abelsymposiet 2019 arrangeres i Ålesund

Det neste Abelsymposiet vil bli arrangert på Scandic Parken Hotell i Ålesund, 23. - 29. juni 2019. Tittelen på symposiet er «Geometry, Lie Theory and Applications».  Abelsymposiene har som formål å fremme forskning i matematiske fag og styrke norsk matematikks internasjonale posisjon. Norsk matematisk forening er ansvarlig for arrangementene.

(06.11.2018) Les mer

UngeAbel 2018-2019 åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9 trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Første runde avvikles 7. - 30. november 2018, andre runde 2. - 25. januar 2019. De to innledende rundene skal arbeides med av hele klassen i en økt på 90 minutter.

(24.10.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS