Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole vant Abelkonkurransen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut førstepremien

Mattetalentet Weronika Wros-Kaminska danket ut totalt 3.547 konkurrenter fra de innledende rundene og 27 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen for elever i ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

 Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overrakte premien på 15.000 kroner. Foto: Nadia Frantsen/PGS Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overrakte premien på 15.000 kroner. Foto: Nadia Frantsen/PGS

- I fjor fikk jeg en femte plass og det var veldig morsomt å vinne i år, sier Weronika Wrzos-Kaminska. - Jeg hadde ingen forventninger om å vinne for oppgavene var like vanskelige i år som i fjor. Jeg ser frem til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

Marius Stensrud fra Ski videregående skole kom på andre plass, mens tredjeplassen gikk til Bruno Kacper Mlodozeniec fra Kristiansand Katedralskole Gimle. Fjerde til sjetteplass gikk til Erik Mingjun Ma fra Hoeggen Skole i Trondheim, Zezhen Xiong fra Red Cross Nordic UWC og det ble delt sjetteplass mellom Sondre Sørbø fra Lundeneset vidergående skole i Hordaland og Fridtjof Eikanger fra Trondheim katedralskole.

PGS Utfordrerprisen går til årets yngste nykommer og den ble tildelt 12 år gamle Andreas Alberg som går i 8. klasse på Fagerborg skole i Oslo.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og betydningen av gode matematikkkunnskaper.

Det var flere som kunne smile etter at resultatene fra finalen i årets Abelkonkurranse ble klart. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut premier til de beste som også får anledning til å representere Norge under den internasjonale matematikkolympiaden. Foto: Nadia Frantsen/PGSDet var flere som kunne smile etter at resultatene fra finalen i årets Abelkonkurranse ble klart. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut premier til de beste som også får anledning til å representere Norge under den internasjonale matematikkolympiaden. Foto: Nadia Frantsen/PGS


- Denne konkurransen er nyttig for å synliggjøre unge matematikere som får lov til å dyrke nyskjerrigheten sin og lidenskapen for matematikk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, vil invitere samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass.

- Matematikk oppfattes ofte som noe abstrakt, men i PGS lever vi av å omsette det til praksis. Vi vil vise de unge matematikerne at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig til å satse på realfagene. Norge trenger flere realfagshelter, og det er vår viktigste årsak til å sponse Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen og Holmboeprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av betydningen av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen i Abelkonkurransen, sier Petter Andreas Bergh, leder for Norsk matematisk forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening, og har vært arrangert i over tretti år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

Kunnskapskanalen på NRK2 sender intervju med Langlands

Abelprisvinner Robert P. Langlands ble intervjuet foran et stort publikum på Det Norske Teatret av den britiske journalisten og forfatteren Alex Bellos. NRK2 sender intervjuet i sin helhet lørdag 22. september. Før intervjuet vises prisseremonien fra Universitetets Aula. Sendingen starter kl. 15.55.

(19.09.2018) Les mer

Viggo Brun-prisen opprettet ved Norsk matematisk forenings 100-årsjubileum

Norsk matematisk forening feirer i år sitt 100-årsjubileum. Dette ble behørig markert på Nasjonalt matematikermøte i Bergen 13. - 14. september 2018. Her ble også den nyopprettede Viggo Brun-prisen delt ut for første gang. Prisen gikk til Rune Gjøringbø Haugseng som mottok et diplom laget av den finske designeren Eero Astala og 50 000 norske kroner.

 

(17.09.2018) Les mer

Record turnout for Atiyah’s Abel Lecture at ICM in Rio

1250 mathematicians from all over the world filled the big conference hall in Rio de Janeiro on Monday the 6th of August to listen to Sir Michael Atiyah’s  Abel Lecture, “The Future of Mathematical Physics: New ideas in old bottles”.

(08.08.2018) Les mer

Abel for alle

- Med mottoet «Abel for alle» ønsker det nye Abelstyret å formidle Abelprisen til et bredere publikum. Vi ønsker at prisen skal komme tettere på samfunnet, sier den nyvalgte styrelederen John Grue.

(12.06.2018) Les mer

Robert P. Langlands mottok Abelprisen av Kong Harald

I Universitetets Aula, omkranset av Munchs malerier og et mangfoldig matte-publikum, ble Robert P. Langlands i dag, 22. mai, tildelt Abelprisen for 2018 av H.M. Kong Harald. Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

(22.05.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS