Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole vant Abelkonkurransen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut førstepremien

Mattetalentet Weronika Wros-Kaminska danket ut totalt 3.547 konkurrenter fra de innledende rundene og 27 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen for elever i ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

 Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overrakte premien på 15.000 kroner. Foto: Nadia Frantsen/PGS Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overrakte premien på 15.000 kroner. Foto: Nadia Frantsen/PGS

- I fjor fikk jeg en femte plass og det var veldig morsomt å vinne i år, sier Weronika Wrzos-Kaminska. - Jeg hadde ingen forventninger om å vinne for oppgavene var like vanskelige i år som i fjor. Jeg ser frem til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

Marius Stensrud fra Ski videregående skole kom på andre plass, mens tredjeplassen gikk til Bruno Kacper Mlodozeniec fra Kristiansand Katedralskole Gimle. Fjerde til sjetteplass gikk til Erik Mingjun Ma fra Hoeggen Skole i Trondheim, Zezhen Xiong fra Red Cross Nordic UWC og det ble delt sjetteplass mellom Sondre Sørbø fra Lundeneset vidergående skole i Hordaland og Fridtjof Eikanger fra Trondheim katedralskole.

PGS Utfordrerprisen går til årets yngste nykommer og den ble tildelt 12 år gamle Andreas Alberg som går i 8. klasse på Fagerborg skole i Oslo.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og betydningen av gode matematikkkunnskaper.

Det var flere som kunne smile etter at resultatene fra finalen i årets Abelkonkurranse ble klart. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut premier til de beste som også får anledning til å representere Norge under den internasjonale matematikkolympiaden. Foto: Nadia Frantsen/PGSDet var flere som kunne smile etter at resultatene fra finalen i årets Abelkonkurranse ble klart. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut premier til de beste som også får anledning til å representere Norge under den internasjonale matematikkolympiaden. Foto: Nadia Frantsen/PGS


- Denne konkurransen er nyttig for å synliggjøre unge matematikere som får lov til å dyrke nyskjerrigheten sin og lidenskapen for matematikk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, vil invitere samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass.

- Matematikk oppfattes ofte som noe abstrakt, men i PGS lever vi av å omsette det til praksis. Vi vil vise de unge matematikerne at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig til å satse på realfagene. Norge trenger flere realfagshelter, og det er vår viktigste årsak til å sponse Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen og Holmboeprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av betydningen av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen i Abelkonkurransen, sier Petter Andreas Bergh, leder for Norsk matematisk forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening, og har vært arrangert i over tretti år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS