Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole vant Abelkonkurransen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut førstepremien

Mattetalentet Weronika Wros-Kaminska danket ut totalt 3.547 konkurrenter fra de innledende rundene og 27 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen for elever i ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

 Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overrakte premien på 15.000 kroner. Foto: Nadia Frantsen/PGS Weronika Wrzos-Kaminska fra Nadderud videregående skole gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overrakte premien på 15.000 kroner. Foto: Nadia Frantsen/PGS

- I fjor fikk jeg en femte plass og det var veldig morsomt å vinne i år, sier Weronika Wrzos-Kaminska. - Jeg hadde ingen forventninger om å vinne for oppgavene var like vanskelige i år som i fjor. Jeg ser frem til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

Marius Stensrud fra Ski videregående skole kom på andre plass, mens tredjeplassen gikk til Bruno Kacper Mlodozeniec fra Kristiansand Katedralskole Gimle. Fjerde til sjetteplass gikk til Erik Mingjun Ma fra Hoeggen Skole i Trondheim, Zezhen Xiong fra Red Cross Nordic UWC og det ble delt sjetteplass mellom Sondre Sørbø fra Lundeneset vidergående skole i Hordaland og Fridtjof Eikanger fra Trondheim katedralskole.

PGS Utfordrerprisen går til årets yngste nykommer og den ble tildelt 12 år gamle Andreas Alberg som går i 8. klasse på Fagerborg skole i Oslo.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og betydningen av gode matematikkkunnskaper.

Det var flere som kunne smile etter at resultatene fra finalen i årets Abelkonkurranse ble klart. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut premier til de beste som også får anledning til å representere Norge under den internasjonale matematikkolympiaden. Foto: Nadia Frantsen/PGSDet var flere som kunne smile etter at resultatene fra finalen i årets Abelkonkurranse ble klart. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut premier til de beste som også får anledning til å representere Norge under den internasjonale matematikkolympiaden. Foto: Nadia Frantsen/PGS


- Denne konkurransen er nyttig for å synliggjøre unge matematikere som får lov til å dyrke nyskjerrigheten sin og lidenskapen for matematikk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, vil invitere samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass.

- Matematikk oppfattes ofte som noe abstrakt, men i PGS lever vi av å omsette det til praksis. Vi vil vise de unge matematikerne at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig til å satse på realfagene. Norge trenger flere realfagshelter, og det er vår viktigste årsak til å sponse Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikk-olympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen og Holmboeprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av betydningen av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen i Abelkonkurransen, sier Petter Andreas Bergh, leder for Norsk matematisk forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening, og har vært arrangert i over tretti år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

Nominasjoner til Holmboeprisen 2019

Frist: 15. januar 2019

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2019, sier leder Brynjulf Owren. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Fristen for å nominere kandidater er 15. januar 2019. Prisen overrekkes 20. mai på Oslo katedralskole.

(26.10.2018) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer

Abelsymposiet 2019 arrangeres i Ålesund

Det neste Abelsymposiet vil bli arrangert på Scandic Parken Hotell i Ålesund, 23. - 29. juni 2019. Tittelen på symposiet er «Geometry, Lie Theory and Applications».  Abelsymposiene har som formål å fremme forskning i matematiske fag og styrke norsk matematikks internasjonale posisjon. Norsk matematisk forening er ansvarlig for arrangementene.

(06.11.2018) Les mer

UngeAbel 2018-2019 åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9 trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Første runde avvikles 7. - 30. november 2018, andre runde 2. - 25. januar 2019. De to innledende rundene skal arbeides med av hele klassen i en økt på 90 minutter.

(24.10.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS