Hvem blir årets Abelprisvinner?

Tirsdag 21. mars kl. 12.00 går preses Ole M. Sejersted på talerstolen i Det Norske Videnskaps-Akademi for å kunngjøre hvem som tildeles årets Abelpris. Deretter vil John Rognes som leder den internasjonale Abelkomiteen, begrunne tildelingen. Den populærvitenskapelige presentasjonen av Abelprisvinnerens arbeid holdes av den verdenskjente matematikeren Terence Tao. Tao har tidligere vært medlem av Abelkomiteen, og han har selv mottatt en rekke priser, deriblant Fieldsmedaljen.

Terrence Tao presenterer årets Abelprisvinner under kunngjøringen på Akademiet. Foto: Reed Hutchinson/UCLATerence Tao presenterer årets Abelprisvinner under kunngjøringen på Akademiet. Foto: Reed Hutchinson/UCLA

Styret i Akademiet baserer sin avgjørelse på innstillingen fra den internasjonale Abelkomiteen. Prisvinneren får en telefon fra Akademiets generalsekretær Øystein Hov bare timer før kunngjøringen og blir da informert om tildelingen. 

Etter den populærvitenskapelige presentasjonen vil Terence Tao intervjue årets prisvinner på direkten for å få den umiddelbare reaksjonen på tildelingen.

Priskunngjøringen er åpen for alle interesserte. Dørene til Akademiet i Drammensveien 78 åpner kl. 11.30 med enkel servering i Gobelinsalen før kunngjøringen. Hele kunngjøringsarrangementet vil også bli streamet og kan følges på Abelprisens nettside.

Professor John Rognes leder den internasjonale Abelkomiteen. Foto: Audun BraastadProfessor John Rognes leder den internasjonale Abelkomiteen. Foto: Audun Braastad

Feiringen av Abelprisvinneren fortsetter på Litteraturhuset i Oslo. Dørene til Wergelandssalen åpner kl. 17.30 med servering av Abelkake og kaffe. Det faglige programmet starter kl. 18.00. Kveldens konferansier er Eldrid Borgan. Se egen omtale av dette arrangementet.

Abelprisen har vært utdelt hvert år siden 2003. Årets prisutdeling finner sted i Universitetets Aula 23. mai kl. 14.00 der Hans Majestet Kong Harald V vil overrekke prisen. Etter prisutdelingen blir det en mottakelse på Det Norske Teatret der Nadia Hasnaoui vil intervjue prisvinneren med publikum til stede.

På kvelden blir det bankett på Akershus slott til ære for prisvinneren der kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er vert.

 

Se kunngjøringen direkte

21. mars, kl. 12.00

Gå til Livesiden

Abelprisen på Litteraturhuset

Kunngjøring afterMath
Tirsdag 21. mars, kl 18

Les mer

Abel i Oxford" med forelesning av Andrew Wiles

Matematisk institutt ved Universitetet i Oxford var vertskap for Abelforelesningene som har vært holdt årlig i forbindelse med Abelkomiteens siste og avgjørende møte. Hovedforelesningen ble holdt av Sir Andrew Wiles som fikk Abelprisen i 2016 for å ha løst Fermats siste teorem. Tittelen på hans foredrag var «Points on elliptic curves, problems and progress». De to andre foreleserne var John Rognes, leder av Abelkomiteen, og Irene Fonseca som også er medlem av Abelkomiteen.

(19.01.2018) Les mer

Nominasjoner til Holmboeprisen 2018

Nominasjonsfrist 15. januar 2018

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2018. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Alle kan nominere kandidater til Holmboeprisen, som for eksempel lærere, elever, foreldre og deres organisasjoner. 

 

(15.11.2017) Les mer

UngeAbel 2017-2018 er åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9. trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Etter de to innledende rundene kåres det fylkesvinnere. Disse inviteres til å levere inn fordypningsoppgaven og får tilbud om å delta i en nasjonal semifinale og finale. Fylkesvinnerne velger ut 2 jenter og 2 gutter som skal representere klassen i den nasjonale semifinalen og eventuelt finalen.

(14.11.2017) Les mer

Kong Harald overrakte Abelprisen til Yves Meyer

Til tonene fra Abelfanfaren, komponert av Klaus Sandvik og framført av Forsvarets stabsmusikkorps, ankom Yves Meyer sammen med Akademiets preses Ole M. Sejersted og medlemmer av Abelkomiteen prisutdelingen i Universitetets Aula. Meyer som tidligere på dagen hadde i vært i audiens på Slottet, mottok Abelprisen av H.M. Kong Harald. Prisen på 6 millioner kroner får Meyer for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets, sa leder av Abelkomiteen John Rognes i sin begrunnelse. 

(23.05.2017) Les mer

Unge mattevinnere æresgjester under Abel-uka

Klasse 9c ved Fagerborg skole i Oslo, representert ved Andreas, Johanne Marie, Jennifer og Antoan, gikk helt til topps i matematikkonkurransen UngeAbel. Under Holmboeprisutdelingen skal de presentere prosjektoppgaven som hele klassen står bak - på engelsk - på Oslo katedralskole med kunnskapsministeren og Abelprisvinneren blant tilhørerne.

(20.05.2017) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS