Marius Stensrud fra Ski videregående skole vant Abelkonkurransen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut førstepremien

Mattetalentet Marius Stensrud Ski videregående skole danket ut over 3.900 konkurrenter fra de innledende rundene og 29 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Rio de Janeiro i juli.

Marius Stensrud fra Ski videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen 2017 og fikk overrakt premien av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Henrik Fjørtoft/PGSMarius Stensrud fra Ski videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen 2017 og fikk overrakt premien av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Henrik Fjørtoft/PGS

- Alt skal klaffe for å vinne og det gjorde det for meg i dag, sier Marius Stensrud.
- Jeg er meget godt fornøyd med seieren og jeg ser frem til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Rio de Janeiro til sommeren.

Anna Lyubarskaja fra Trondheim Katedralskole og Fredrik Meringdal fra Norges Toppidrettsgymnas i Bærum delte andreplassen. Fjerde og femte plassen gikk til henholdsvis Bjørnar Gullikstad Hem fra Nadderud videregående skole og Marius Lindegaard fra Oslo Katedralskole. Andreas Alberg som går i 9. klasse på Fagerborg ungsdomsskole i Oslo og Johan Fredrik Svele fra St. Olavs videregående skole i Stavanger delte sjetteplassen.

PGS Utfordrerprisen går til den unge lovende Andreas Alberg fra Fagerborg ungdomsskole. Hans lave alder og solide resultater gjør at PGS har tro på at Andreas er en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og betydningen av matematikkonkurransen.

- Abelkonkrransen engasjerer, den er åpen for alle og den vekker interessen for realfag blant elever på ungdoms- og videregående skole, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. -- Jeg bruker mye tid på at skolen skal tilrettelegges for alle, også de som er flinke i realfag og det bidrar denne konkurransen til.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, vil invitere samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass.

- Gode matematikkunnskaper er svært viktig for vår virksomhet og vi ønsker å vise de unge matematikerne at deres egenskaper åpner store muligheter for dem selv og for videreutvikling av vår industri. Norge trenger flere realfagshelter, og det er vår viktigste årsak til å sponse Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av betydningen av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen i Abelkonkurransen, sier Petter Andreas Bergh, leder for Norsk Matematisk Forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk Matematisk Forening, og har vært arrangert i over 30 år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

Nominasjoner til Holmboeprisen 2019

Frist: 15. januar 2019

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2019, sier leder Brynjulf Owren. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Fristen for å nominere kandidater er 15. januar 2019. Prisen overrekkes 20. mai på Oslo katedralskole.

(26.10.2018) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer

Abelsymposiet 2019 arrangeres i Ålesund

Det neste Abelsymposiet vil bli arrangert på Scandic Parken Hotell i Ålesund, 23. - 29. juni 2019. Tittelen på symposiet er «Geometry, Lie Theory and Applications».  Abelsymposiene har som formål å fremme forskning i matematiske fag og styrke norsk matematikks internasjonale posisjon. Norsk matematisk forening er ansvarlig for arrangementene.

(06.11.2018) Les mer

UngeAbel 2018-2019 åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9 trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Første runde avvikles 7. - 30. november 2018, andre runde 2. - 25. januar 2019. De to innledende rundene skal arbeides med av hele klassen i en økt på 90 minutter.

(24.10.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS