Marius Stensrud fra Ski videregående skole vant Abelkonkurransen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut førstepremien

Mattetalentet Marius Stensrud Ski videregående skole danket ut over 3.900 konkurrenter fra de innledende rundene og 29 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Rio de Janeiro i juli.

Marius Stensrud fra Ski videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen 2017 og fikk overrakt premien av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Henrik Fjørtoft/PGSMarius Stensrud fra Ski videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen 2017 og fikk overrakt premien av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Henrik Fjørtoft/PGS

- Alt skal klaffe for å vinne og det gjorde det for meg i dag, sier Marius Stensrud.
- Jeg er meget godt fornøyd med seieren og jeg ser frem til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Rio de Janeiro til sommeren.

Anna Lyubarskaja fra Trondheim Katedralskole og Fredrik Meringdal fra Norges Toppidrettsgymnas i Bærum delte andreplassen. Fjerde og femte plassen gikk til henholdsvis Bjørnar Gullikstad Hem fra Nadderud videregående skole og Marius Lindegaard fra Oslo Katedralskole. Andreas Alberg som går i 9. klasse på Fagerborg ungsdomsskole i Oslo og Johan Fredrik Svele fra St. Olavs videregående skole i Stavanger delte sjetteplassen.

PGS Utfordrerprisen går til den unge lovende Andreas Alberg fra Fagerborg ungdomsskole. Hans lave alder og solide resultater gjør at PGS har tro på at Andreas er en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og betydningen av matematikkonkurransen.

- Abelkonkrransen engasjerer, den er åpen for alle og den vekker interessen for realfag blant elever på ungdoms- og videregående skole, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. -- Jeg bruker mye tid på at skolen skal tilrettelegges for alle, også de som er flinke i realfag og det bidrar denne konkurransen til.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, vil invitere samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass.

- Gode matematikkunnskaper er svært viktig for vår virksomhet og vi ønsker å vise de unge matematikerne at deres egenskaper åpner store muligheter for dem selv og for videreutvikling av vår industri. Norge trenger flere realfagshelter, og det er vår viktigste årsak til å sponse Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av betydningen av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen i Abelkonkurransen, sier Petter Andreas Bergh, leder for Norsk Matematisk Forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk Matematisk Forening, og har vært arrangert i over 30 år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

Kunnskapskanalen på NRK2 sender intervju med Langlands

Abelprisvinner Robert P. Langlands ble intervjuet foran et stort publikum på Det Norske Teatret av den britiske journalisten og forfatteren Alex Bellos. NRK2 sender intervjuet i sin helhet lørdag 22. september. Før intervjuet vises prisseremonien fra Universitetets Aula. Sendingen starter kl. 15.55.

(19.09.2018) Les mer

Viggo Brun-prisen opprettet ved Norsk matematisk forenings 100-årsjubileum

Norsk matematisk forening feirer i år sitt 100-årsjubileum. Dette ble behørig markert på Nasjonalt matematikermøte i Bergen 13. - 14. september 2018. Her ble også den nyopprettede Viggo Brun-prisen delt ut for første gang. Prisen gikk til Rune Gjøringbø Haugseng som mottok et diplom laget av den finske designeren Eero Astala og 50 000 norske kroner.

 

(17.09.2018) Les mer

Record turnout for Atiyah’s Abel Lecture at ICM in Rio

1250 mathematicians from all over the world filled the big conference hall in Rio de Janeiro on Monday the 6th of August to listen to Sir Michael Atiyah’s  Abel Lecture, “The Future of Mathematical Physics: New ideas in old bottles”.

(08.08.2018) Les mer

Abel for alle

- Med mottoet «Abel for alle» ønsker det nye Abelstyret å formidle Abelprisen til et bredere publikum. Vi ønsker at prisen skal komme tettere på samfunnet, sier den nyvalgte styrelederen John Grue.

(12.06.2018) Les mer

Robert P. Langlands mottok Abelprisen av Kong Harald

I Universitetets Aula, omkranset av Munchs malerier og et mangfoldig matte-publikum, ble Robert P. Langlands i dag, 22. mai, tildelt Abelprisen for 2018 av H.M. Kong Harald. Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

(22.05.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS