Abelprisvinneren feires i tre dager til ende

I går var Yves Meyer æresgjest da Hanan Mohamed Abdelrahman fikk Holmboeprisen (bildet). I dag, 23. mai, mottar han selv Abelprisen av Kong Harald i Universitetets Aula i Oslo. Meyer får prisen på 6 millioner kroner «for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets» heter det i begrunnelsen for tildelingen. Yves Meyer var den visjonære lederen i den moderne utviklingen av denne teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer.

Se Abelprisutdelingen direkte

Se kortfilmen om Yves Meyer:

 

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole M. Sejersted, holder åpningstalen. Deretter vil Abelkomiteens leder John Rognes begrunne tildelingen før Kong Harald overrekker Abelprisen til Yves Meyer.

Storslagen musikk

Oslo Camerata står for den musikalske underholdningen under prisutdelingen. Orkesteret under ledelse av Stephan Barratt-Due, vil fremføre musikk av Grieg, Tsjaikovskij og Kilar. Solist er Ludvig Gudim. Oslo Camerata er knyttet til Barratt Due musikkinstitutt. Orkesteret som ble etablert i 1998 har samarbeidet med en lang rekke stjernesolister og gjort flere kritikerroste innspillinger. Repertoaret spenner fra barokk til samtidsmusikk for strykeensembler.

Oslo Camerata. Foto: Barrat Dues musikkinstitutt

Oslo Camerata. Foto: Barratt Dues musikkinstitutt

Nadia HasnaouiNadia Hasnaoui

Etter prisutdelingen er det mottakelse i Det Norske Teatret der Nadia Hasnaoui skal intervjue Yves Meyer med publikum til stede.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er blant de mange prominente gjestene som vil overvære prisutdelingen i Universitetets Aula. På kvelden inviterer regjeringen til bankett på Akershus slott til ære for prisvinneren. Det blir taler ved Robbert Dijkgraaf, Director of the Institute for Advanced Study and Leon Levy Professor at Princeton University, og av kunnskapsminister Torbjørn Røe isaksen.

 

Abelprisen for 15. gang

Prisutdelingen i Universitetets Aula er høydepunktet under den tre dager lange feiringen av årets Abelprisvinner. Når prisvinneren inntar hovedstaden vil paradegaten Karl Johan være kranset av Abelbannere.

På Hotel Continental er Abelsuiten gjort klar for den celebre gjesten som mottas på rød løper når han ankommer.

Konditorene på Continental har laget en egen Abelkake som serveres i Theatercafeen 23. mai. 

Abelmonumentet i Slottsparken hvor Abelprisvinneren skal legge ned krans. Foto: ScanpixAbelmonumentet i Slottsparken hvor Abelprisvinneren skal legge ned krans. Foto: Scanpix

Det er Norges største matematiker, Niels Henrik Abel, som har gitt navn til prisen. Det offisielle programmet starter med at Abelprisvinneren legger ned krans ved Gustav Vigelands berømte Abelmonument i Slottsparken mandag 22. mai. Det blir tale ved Kristian Ranestad, leder av Abelstyret, og musikalske innslag. Deretter inviterer Det Norske Videnskaps-Akademi til festmiddag til ære for prisvinneren med fremtredende norske og utenlandske matematikere på gjestelisten.

Onsdag 24. mai er det Abelforelesninger på Universitet i Oslo. Etter sin prisforelesning skal Yves Meyer møte skolebarn på mattesirkus. Dagen avsluttes med Abelfest i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Fra Paris der Yves Meyer ble hyllet i det franske vitenskapsakademiet etter priskunngjøringen, kommer han nå til Oslo for å motta Abelprisen. Foto: Académie des sciencesFra Paris der Yves Meyer ble hyllet i det franske vitenskapsakademiet etter priskunngjøringen, kommer han nå til Oslo for å motta Abelprisen. Foto: Académie des sciences

Påmelding

Påmelding til Abelprisutdelingen og de andre arrangementene:

Abelprisutdelingen 2017 live

Gå til Live-side

23. Mai, kl 14.00

Abel i Oxford" med forelesning av Andrew Wiles

Matematisk institutt ved Universitetet i Oxford var vertskap for Abelforelesningene som har vært holdt årlig i forbindelse med Abelkomiteens siste og avgjørende møte. Hovedforelesningen ble holdt av Sir Andrew Wiles som fikk Abelprisen i 2016 for å ha løst Fermats siste teorem. Tittelen på hans foredrag var «Points on elliptic curves, problems and progress». De to andre foreleserne var John Rognes, leder av Abelkomiteen, og Irene Fonseca som også er medlem av Abelkomiteen.

(19.01.2018) Les mer

Nominasjoner til Holmboeprisen 2018

Nominasjonsfrist 15. januar 2018

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2018. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget. Prisen er på 100 000 kr og skal deles likt mellom prisvinneren og skolen som han eller hun kommer fra. Alle kan nominere kandidater til Holmboeprisen, som for eksempel lærere, elever, foreldre og deres organisasjoner. 

 

(15.11.2017) Les mer

UngeAbel 2017-2018 er åpen for påmelding

UngeAbel er en matematikkonkurranse for klasser på 9. trinn. Konkurransen består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Etter de to innledende rundene kåres det fylkesvinnere. Disse inviteres til å levere inn fordypningsoppgaven og får tilbud om å delta i en nasjonal semifinale og finale. Fylkesvinnerne velger ut 2 jenter og 2 gutter som skal representere klassen i den nasjonale semifinalen og eventuelt finalen.

(14.11.2017) Les mer

Kong Harald overrakte Abelprisen til Yves Meyer

Til tonene fra Abelfanfaren, komponert av Klaus Sandvik og framført av Forsvarets stabsmusikkorps, ankom Yves Meyer sammen med Akademiets preses Ole M. Sejersted og medlemmer av Abelkomiteen prisutdelingen i Universitetets Aula. Meyer som tidligere på dagen hadde i vært i audiens på Slottet, mottok Abelprisen av H.M. Kong Harald. Prisen på 6 millioner kroner får Meyer for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets, sa leder av Abelkomiteen John Rognes i sin begrunnelse. 

(23.05.2017) Les mer

Unge mattevinnere æresgjester under Abel-uka

Klasse 9c ved Fagerborg skole i Oslo, representert ved Andreas, Johanne Marie, Jennifer og Antoan, gikk helt til topps i matematikkonkurransen UngeAbel. Under Holmboeprisutdelingen skal de presentere prosjektoppgaven som hele klassen står bak - på engelsk - på Oslo katedralskole med kunnskapsministeren og Abelprisvinneren blant tilhørerne.

(20.05.2017) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS