"Jeg ser på matematikk som en toppidrett"

14-åring vant årets Abelkonkurranse

Årets vinner av Abelkonkurransen er tiendeklassingen Andreas Alberg fra Fagerborg ungdomsskole. Som 14-åring er han en av de yngste som noen gang har vunnet Abelkonkurransen, som primært retter seg mot elever i videregående skole. Det unge mattetalentet har også tidligere deltatt i konkurransen, og nådde til sjetteplass i fjor. I år nådde han altså helt til topps, etter å ha utkonkurrert over 4300 andre deltagere.

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, og vinner av Abelkonkurransen, Andreas Alberg.
Foto: PGS/Henrik Fjørtoft. Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, og vinner av Abelkonkurransen, Andreas Alberg. Foto: PGS/Henrik Fjørtoft.

- Jeg ser på matematikk som en toppidrett, at jeg velger en gren og satser på den, uttaler Alberg til Universitetsavisa. Han legger til at han synes matematikk er morsomt, og ofte tenker på oppgaver mens han går til skolen.

Finalen ble avviklet 6. mars ved NTNU i Trondheim. På andre- og tredjeplass kom Bjørnar Gullikstad Hem fra Nadderud Videregående skole, og Erik Ma fra Trondheim Katedralskole.

Prisutdelingen fant sted i Frimurerlogen i Trondheim, og den unge vinneren fikk overrakt prisen av Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. I tillegg til pengepremien vil den unge vinneren bli invitert på Abelbanketten i Oslo Rådhus, og sammen med de andre finalistene få ta del i feiringen under årets Abeluke i mai.

Abelkonkurransen er arrangert av Norsk Matematisk Forening, og er en 30 år lang tradisjon. Arrangementet er støttet av Det Norske Videnskaps-Akademi, NTNU, Forskningsrådet og PGS.

Kunnskapskanalen på NRK2 sender intervju med Langlands

Abelprisvinner Robert P. Langlands ble intervjuet foran et stort publikum på Det Norske Teatret av den britiske journalisten og forfatteren Alex Bellos. NRK2 sender intervjuet i sin helhet lørdag 22. september. Før intervjuet vises prisseremonien fra Universitetets Aula. Sendingen starter kl. 15.55.

(19.09.2018) Les mer

Viggo Brun-prisen opprettet ved Norsk matematisk forenings 100-årsjubileum

Norsk matematisk forening feirer i år sitt 100-årsjubileum. Dette ble behørig markert på Nasjonalt matematikermøte i Bergen 13. - 14. september 2018. Her ble også den nyopprettede Viggo Brun-prisen delt ut for første gang. Prisen gikk til Rune Gjøringbø Haugseng som mottok et diplom laget av den finske designeren Eero Astala og 50 000 norske kroner.

 

(17.09.2018) Les mer

Record turnout for Atiyah’s Abel Lecture at ICM in Rio

1250 mathematicians from all over the world filled the big conference hall in Rio de Janeiro on Monday the 6th of August to listen to Sir Michael Atiyah’s  Abel Lecture, “The Future of Mathematical Physics: New ideas in old bottles”.

(08.08.2018) Les mer

Abel for alle

- Med mottoet «Abel for alle» ønsker det nye Abelstyret å formidle Abelprisen til et bredere publikum. Vi ønsker at prisen skal komme tettere på samfunnet, sier den nyvalgte styrelederen John Grue.

(12.06.2018) Les mer

Robert P. Langlands mottok Abelprisen av Kong Harald

I Universitetets Aula, omkranset av Munchs malerier og et mangfoldig matte-publikum, ble Robert P. Langlands i dag, 22. mai, tildelt Abelprisen for 2018 av H.M. Kong Harald. Langlands fikk prisen på 6 millioner kroner for «sitt visjonære program som forbinder representasjonsteori og tallteori.»

(22.05.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS