Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

- Den faglige arven etter Atiyah vil vi alltid ha med oss og vi er dypt takknemlige for hans bidrag. Vi sender våre varmeste kondolanser til familien. Sir Michael deltok i ICM i Rio i fjor med sitt Abel-foredrag og inspirerte en ny generasjon matematikere globalt, sier president i Det Norske Videnskaps-Akademi, Hans Petter Graver. 

Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004.

Sir Michael er best kjent for sitt arbeid med topologisk K-teori og Atiyah-Singer-indeks-teoremet. Atiyah-mottok Abel-prisen sammen med Isadore Singer, "for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye broer mellom matematikk og teoretisk fysikk."

I 2018 ga han en Abelpris-forelesning ved ICM (International Congress of Mathematicians) i Rio.Tittelen på hans foredrag var "The Future of Mathematical Physics: new ideas in old bottles".

Fra venstre: Sir Michael Atiyah, Kristian Ranestad, tidligere leder i Abelstyret, og  Jacob Palis, tidliger medlem av Abelkomiteen. Foto: Anne Marie Astad.Fra venstre: Sir Michael Atiyah, Kristian Ranestad, tidligere leder i Abelstyret, og Jacob Palis, tidligere medlem av Abelkomiteen. Foto: Anne Marie Astad.

Etter forelesningen skrev ICM: «Michael Atiyah er en levende mattelegende. I en alder av 89 stråler han med stor iver og med mye humor. Han skapte en magisk atmosfære rundt seg under forelesningen, og hundrevis av mennesker var med på en reise inn i hans tankesystem, ladet med nysgjerrighet.»

Michael Francis Atiyah ble født 22. april 1929, i London. Hans foreldre var Jean Levens og Edward Atiyah. Atiyah giftet seg med Lily Brown, og paret hadde tre sønner, John, David og Robin. Atiyahs eldste sønn, John, døde i 2002. Lily Atiyah døde i 2018.

 

Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

(11.04.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS