Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

Under arrangementet i Akademiet er det preses Hans Petter Graver som kunngjør hvem som får prisen, og Abelkomitéleder Hans Munthe-Kaas presenterer prisvinneren(e).

Den britiske fysikeren Jim Al-Khalili, kjent fra radioprogrammet og podkasten "The Life Scientific" (BBC), er programleder. 

Al-Khalili står også for den populærvitenskaplige presentasjonen av prisvinneren(es) arbeide, og han skal gi oss et dypere innblikk i det vitenskapelige arbeidet. 

Kunngjøringen holdes i Kavlisalen, og du er velkommen til begivenheten. Meld deg på nå ved å klikke her. Dørene åpner klokken 11:30, og selve kunngjøringen vil vare i omtrent 40 minutter. 

Samlet for å se årets Abelprisvinner.

(Foto: NTB/Scanpix)

Klokken 12.00 starter sendingen som strømmes direkte til hele verden. Har du ikke muligheten selv til å møte opp, kan du se kunngjøringen live, på www.abelprisen.no. 

Samles flere steder 

Det er også arrangementer her: 

Flere universitetet oppgir de strømmer arrangementet:

  • NTNU
  • UiB
  • UiT
Universitetsbiblioteket Georg Sverdups hus pyntet til Abelprisen.Universitetsbiblioteket Georg Sverdups hus pyntet til Abelprisen.(foto: UiO)

Diskusjon om prisen på UiO

Klokken 18:00 arrangerer Realfagbiblioteket AfterMath. UiO inviterer til faglig sofaprat fra scenen på biblioteket. I sofaen sitter Torkild Jemterud som er journalist i NRK, og kjent fra Abels Tårn. Med ham i sofaen sitter flere matematikere. 

"Uansett om du er matematiker, matematikkentusiast eller bare nysgjerrig på årets vinner av Abelprisen er du hjertelig velkommen til arrangementet After Math med matematisk sofaprat."

Se kunngjøringen direkte

Kl. 12, Tirsdag 19. mars

Gå til Livestream

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer

Alt klart for Abelkonkurransen 2018-2019

8. november arrangeres første runde i den nasjonale Abelkonkurransen. I år arrangeres den digitalt, for første gang.

(07.11.2018) Les mer

Abelsymposiet 2019 arrangeres i Ålesund

Det neste Abelsymposiet vil bli arrangert på Scandic Parken Hotell i Ålesund, 23. - 29. juni 2019. Tittelen på symposiet er «Geometry, Lie Theory and Applications».  Abelsymposiene har som formål å fremme forskning i matematiske fag og styrke norsk matematikks internasjonale posisjon. Norsk matematisk forening er ansvarlig for arrangementene.

(06.11.2018) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS