Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

Under arrangementet i Akademiet er det preses Hans Petter Graver som kunngjør hvem som får prisen, og Abelkomitéleder Hans Munthe-Kaas presenterer prisvinneren(e).

Den britiske fysikeren Jim Al-Khalili, kjent fra radioprogrammet og podkasten "The Life Scientific" (BBC), er programleder. 

Al-Khalili står også for den populærvitenskaplige presentasjonen av prisvinneren(es) arbeide, og han skal gi oss et dypere innblikk i det vitenskapelige arbeidet. 

Kunngjøringen holdes i Kavlisalen, og du er velkommen til begivenheten. Meld deg på nå ved å klikke her. Dørene åpner klokken 11:30, og selve kunngjøringen vil vare i omtrent 40 minutter. 

Samlet for å se årets Abelprisvinner.

(Foto: NTB/Scanpix)

Klokken 12.00 starter sendingen som strømmes direkte til hele verden. Har du ikke muligheten selv til å møte opp, kan du se kunngjøringen live, på www.abelprisen.no. 

Samles flere steder 

Det er også arrangementer her: 

Flere universitetet oppgir de strømmer arrangementet:

  • NTNU
  • UiB
  • UiT
Universitetsbiblioteket Georg Sverdups hus pyntet til Abelprisen.Universitetsbiblioteket Georg Sverdups hus pyntet til Abelprisen.(foto: UiO)

Diskusjon om prisen på UiO

Klokken 18:00 arrangerer Realfagbiblioteket AfterMath. UiO inviterer til faglig sofaprat fra scenen på biblioteket. I sofaen sitter Torkild Jemterud som er journalist i NRK, og kjent fra Abels Tårn. Med ham i sofaen sitter flere matematikere. 

"Uansett om du er matematiker, matematikkentusiast eller bare nysgjerrig på årets vinner av Abelprisen er du hjertelig velkommen til arrangementet After Math med matematisk sofaprat."

Se kunngjøringen direkte

Kl. 12, Tirsdag 19. mars

Gå til Livestream

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holder Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter blir det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avslutter dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS