Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

Kvinnen bak tallene

Karen Keskulla Uhlenbeck var tilknyttet University of Texas at Austin fra 1987 til 2014. Nå deler hun sin tid mellom Princeton University og IAS | Institute for Advanced Study. Foto:  Andrea Kane/Institute for Advanced StudyKaren Keskulla Uhlenbeck var tilknyttet University of Texas at Austin fra 1987 til 2014. Nå deler hun sin tid mellom Princeton University og IAS | Institute for Advanced Study. Foto: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

Karen Keskulla Uhlenbeck var hovedtaler i Kyoto, Japan i 1990, ved verdens viktigste forsamling av matematikere: ICM, eller International Congress of Mathematicians. Det gjør henne til kun den andre kvinnen i historien som har gjort dette – den første var Emmy Noether i 1932.

“Anerkjennelsen av Uhlenbecks prestasjoner burde vært mye større, for arbeidet hennes har ført til noen av de viktigste fremskrittene i matematikken i løpet av de siste 40 årene” - Jim Al-Khalili, medlem av Royal Society.

Uhlenbeck er matematiker, men hun er også rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk. Som barn elsket hun å lese, og hun drømte om å bli forsker. I dag er Uhlenbeck Visiting Senior Research Scholar ved Princeton University, i tillegg til at hun er Visiting Associate ved Institute for Advanced Study (IAS). Hun er en av grunnleggerne av Park City Mathematics Institute (PCMI) ved IAS, som har som formål å utdanne yngre forskere og fremme gjensidig forståelse av interesser og utfordringer i matematikk.

Fyller verktøykassa til analytikerne

“Karen Uhlenbeck mottar Abelprisen 2019 for sitt grunnleggende arbeid innen geometrisk analyse og gaugeteori, som har fundamentalt endret det matematiske landskapet. Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner» - Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen.

Uhlenbeck utviklet verktøy og metoder i global analyse, som nå finnes i verktøykassa til alle geometere og analytikere. Arbeidet hennes har også lagt grunnlaget for moderne geometriske modeller i matematikk og fysikk.

Inspirert av en annen Abelprisvinner, den nylig avdøde Sir Michael Atiyah, ble Uhlenbeck interessert i gaugeteori. Gaugeteori er det matematiske språket til teoretisk fysikk, og Uhlenbecks grunnleggende arbeid på dette området er essensielt for den moderne matematiske forståelsen av modeller i partikkelfysikk, strengteori og den generelle relativitetsteorien.

Om Abelprisen

Abelprisen anerkjenner banebrytende vitenskapelige prestasjoner i matematikk. Den blir utdelt hvert år av Hans Majestet Kong Harald V, og forvaltes av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) på vegne av Kunnskapsdepartementet.

Prisbeløpet er på 6 millioner kroner. Prisvinneren velges ut på bakgrunn av en anbefaling fra Abelkomiteen, satt sammen av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Abelprisen ble etablert i 2002 på 200-årsdagen til Niels Henrik Abels fødsel, og den har blitt utdelt til 19 prisvinnere.

Niels Henrik Abel (1802–1829) var en norsk matematiker. På tross av hans korte liv stod han bak viktige bidrag innen en rekke matematiske felter.

Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

(11.04.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS