Oslo-skole til topps i UngeAbel-konkurransen

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i UngeAbel, en nasjonal konkurranse i matematikk for 9.-klasser. På andreplass kom klasse 9B på Øygard ungdomsskole fra Sandnes i Rogaland, og på tredjeplass Samfundets skole Sentrum, klasse 9B fra Kristiansand. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi som overrakte premiesjekkene til de tre vinnerlagene på henholdsvis 8000, 5000 og 3000 kroner.

Skøyenåsen skole, Klasse 9A gikk helt til topps i UngeAbel-konkurransen. Laget bestod av: Kajsa Moritz, Victoria Zhang, Edvard Walde Heimdal og Jonas Jørgensen Telle. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og Akademiets preses Hans Petter Graver som overrakte premiesjekken på 8000 kroner som går til hele klassen. Til høyre Klara Dalen Sørbøl, klassens kontaktlærer. Foto: John Petter Reinertsen

Skøyenåsen skole, Klasse 9A gikk helt til topps i UngeAbel-konkurransen. Laget bestod av: Kajsa Moritz, Victoria Zhang, Edvard Walde Heimdal og Jonas Jørgensen Telle. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner og Akademiets preses Hans Petter Graver som overrakte premiesjekken på 8000 kroner som går til hele klassen. Til høyre Klara Dalen Sørbøl, klassens kontaktlærer. Foto: John Petter Reinertsen

UngeAbel består av to innledende runder med oppgaver som skal løses samt en fordypningsoppgave. Første runde ble avviklet 7. - 30. november 2018, andre runde 2. - 25. januar 2019. 10. og 11. april møttes fylkesvinnerne til semifinale og finale på Gardermoen.

I finalene talte også fordypningsoppgaven med. Det var satt opp en egen premie på 3000 kroner for fordypnings-oppgaven og den delte de tre finalelagene.

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole går videre til nordisk finale i Trondheim i juni 2019. Alle elevene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge får de samme oppgavene med nasjonale tilpasninger.

Vinnerlaget inviteres til utdeling av Holmboeprisen på Oslo katedralskole 20. mai der de skal presentere sin fordypningsoppgave med årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck til stede. UngeAbel-vinnerne og deres matematikklærer inviteres også til utdelingen av Abelprisen i Universitetets Aula 21. mai.

UngeAbel arrangeres av LAMIS, Landslaget for matematikk i skolen, med støtte fra Det Norske Videnskaps-Akademi (Abelprisen) og Forskningsrådet.

Klasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i årets UngeAbel-konkurranse. På de neste plassene kom klasse 9B ved Øygard ungdomsskole i Sandnes i Rogaland og klasse 9B Samfundets skole Sentrum, i Kristiansand. Premiene ble overrakt av kunnskapsminister Jan Tore Sanner og Akademiets preses Hans Petter GraverKlasse 9A ved Skøyenåsen skole i Oslo gikk helt til topps i årets UngeAbel-konkurranse. På de neste plassene kom klasse 9B ved Øygard ungdomsskole i Sandnes i Rogaland og klasse 9B Samfundets skole Sentrum, i Kristiansand. Premiene ble overrakt av kunnskapsminister Jan Tore Sanner og Akademiets preses Hans Petter Graver. Foto: John Petter Reinertsen

Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

(19.03.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisivnner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer

Vant Abelkonkurransen for andre gang

For andre år på rad var det Andreas Alberg (15) som ble vinneren av Abelkonkurransen.

-Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tror på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)-Laginnsatsen var veldig god i år, sier Andreas Alberg, her avbildet sammen med Erik Miungjun Ma som kom på andreplass og Thomas Thrane (tredjeplass), begge fra Trondheim katedralskole. (Foto: Matematikksenteret)

 

(11.03.2019) Les mer

Hvem vinner Abelprisen 2019?

Abelprisvinneren kunngjøres 19. mars i Akademiet

Den 19. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2019. Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel og er på seks millioner kroner. Kunngjøringen overføres direkte.

(05.03.2019) Les mer

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

(14.01.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS