Abelprisutdelingen 2012

Den ungarsk-amerikanske matematikeren Endre Szemerédi fikk overrakt Abelprisen av kong Harald i Universitetets Aula 22. mai. Han får prisen «for fundamentale bidrag til diskret matematikk og teoretisk informatikk, og som anerkjennelse for disse bidragenes gjennomgripende og varige innflytelse på additiv tallteori og ergodeteori». Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Se bildegalleri nederst.

Endre Szemerédi fikk overrakt Abelprisen av kong Harald i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/ScanpixEndre Szemerédi fikk overrakt Abelprisen av kong Harald i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/ Scanpix

Prisutdelingen og Abelbanketten tirsdag 22. mai var høydepunktene i en storslått Abelfeiring i Oslo og Tromsø. Endre Szemerédi ble tatt imot på Gardermoen av Akademiets generalsekretær Øivind Andersen 19. mai.

Abelbannere langs Karl Johan. Foto: Eirik Furu BaardsenAbelbannere langs Karl Johan. Foto: Eirik Furu Baardsen

Kong Harald, som tidligere på dagen hadde mottatt Endre Szemerédi i audiens på Slottet, overrakte  Abelprisen til den ungarsk-amerikanske matematikeren. Det var taler statsråd Kristin Halvorsen, av Nils Chr. Stenseth, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, og av Ragni Piene, leder for Abelkomiteen, før prisoverrekkelsen.

Tine Thing Helseth stod for den musikalske underholdningen under Abelprisseremonien i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/ScanpixTine Thing Helseth stod for den musikalske underholdningen under Abelprisseremonien i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Etter prisseremonien ble publikum invitert til en mottakelse i Frokostkjelleren. I forbindelse med denne mottakelsen ble Endre Szemerédi intervjuet av TV2-journalist Tonje Steinsland.

Den store festdagen avsluttet med regjeringens bankett på Akershus slott der kong Harald var til stede.  Det var taler ved statsråd Kristin Halvorsen og av Ivar Ekeland, fransk matematiker og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS