Den første Abelprisen til Jean-Pierre Serre

Jean-Pierre Serre, professor emeritus ved Collège de France i Paris, tildeles Abelprisen for 2003. Det var preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Inger Moen, som offentliggjorde navnet på den 76 år gamle franske matematikeren på Akademiet 3. april. I begrunnelsen fra priskomiteen heter det at Jean-Pierre Serre får Abelprisen «for å spille en viktig rolle i å gi mange deler av matematikken en moderne form, blant annet topologi, algebraisk geometri og tallteori». - På mange måter har Serres arbeid utviklet de ideene som Niels Henrik Abel i sin tid framsatte, sier Abelkomiteens leder Erling Størmer. 

Jean-Pierre Serre (76), professor emeritus ved Collège de France, tildeles Abelprisen for 2003. Det kunngjorde preses i Norske Videnskaps-Akademi, professor Inger Moen. Foto: Trine Nickelsen

Jean-Pierre Serre er fødd i Bages i Frankrike i 1926. Han studerte ved École normale supérieure og tok doktorgraden ved Sorbonne i Paris. I 1956 vart han professor ved Collège de France. Serre har mottatt en rekke priser, blant annet Fieldsmedaljen og Wolfprisen.

Jean-Pierre Serre regnes som en av vår tids største matematikere. Han har kommet med dyptgående bidrag til matematikkens utvikling i mer enn et halvt århundre og er fortsatt aktiv som matematiker. Serres arbeid favner usedvanlig vidt og dypt og er meget innflytelsesrikt. Han har spilt en viktig rolle når det gjelder å gi mange deler av matematikken en moderne form.

Leder av Abelkomiteen, professor Erling Størmer, presenterte Abelprisvinneren og utdypet komiteens begrunnelse. Foto: Trine Nickelsen

Det var professor Reidun Sirevåg, generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi, som samme dag, like før kunngjøringen, ringte prisvinneren.

- Jeg henvendte meg til ham på engelsk. Det første han sa da han fikk høre nyheten var «oh». Så ble det stille i telefonrøret. Etter litt sa han at han var beæret over å være den første som får Abelprisen. Deretter spurte han om han delte prisen med noen. Da jeg svarte nei, uttrykte han at æren om mulig var enda større.

Med Abelprisen har matematikkfaget fått en internasjonal pris av høyeste rang. Det ble lagt merke til langt utenfor Norges grenser. Blant annet hadde Science på sin nettside en bred omtale av Abelprisen og den første prisvinneren. Den amerikanske matematikkforeningens meget prestisjetunge tidsskrift Notices of the AMS hadde også en større artikkel om Jean-Pierre Serre etter kunngjøringen.

 

Nettressurser

Serre Wins Inaugural Math Prize

Artikkel fra Science

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS