Jean-Pierre Serre mottok Abelprisen av Kong Harald

Abelprisen ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula 3. juni. Hennes Majestet Dronning Sonja var også til stede. Professor Inger Moen, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi holdt åpningstalen.

Jean-Pierre Serre mottok Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald. Foto: Arash A. NejadJean-Pierre Serre mottok Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald. Foto: Arash A. Nejad

Universitets Aula var fylt til siste plass da Abelkomiteens leder, professor Erling Størmer, begrunnet tildelingen av den første Abelprisen til den franske matematikeren Jean-Pierre Serre.

- Abelkomiteen har på oppdrag fra styret i Det Norske Videnskaps-Akademi vurdert en lang rekke fremragende matematikere fra hele verden. Blant disse var det én som skilte seg ut, og det var Jean-Pierre Serre. Få matematikere har betydd så mye for så mange grener av moderne matematikk og få har gitt så viktige bidrag til å løse så mange problemer innen geometri og tallteori som nettopp Jean-Pierre Serre, sa Størmer i sin tale. Han poengterte også at Serre har vært nyskapende i sitt arbeid med å gi mange matematiske områder en moderne form.

Jean-Pierre Serre takket for prisen, og nevnte spesielt at han syntes det var fint at de unge prisvinnerne fra Abelkonkurransen og KappAbel var til stede.

Det Norske Solistkor dirigert av Grete Pedersen satte sammen med trompetisten Nils Petter Molvær prisutdelingen inn i en flott musikalsk ramme.

I audiens på Slottet

Abelprisvinner Jean-Pierre Serre ble mottatt i audiens på Slottet av Kong Harald og Dronning Sonja. Foto: Arash A. NejadAbelprisvinner Jean-Pierre Serre ble mottatt i audiens på Slottet av Kong Harald og Dronning Sonja. Foto: Arash A. Nejad

Det var lagt opp et tett program for Abelprisvinneren i Oslo. Før prisutdelingen var Jean-Pierre Serre i audiens på Slottet hvor han ble tatt imot av Kong Harald og Dronning Sonja. Tidligere på dagen møtte prisvinneren norsk og internasjonal presse på Hotel Continental.

Hotellet som har huset forfattere, kunstnere og åndshøvdinger i mer enn 100 år, skrev et nytt kapittel i husets historie med etableringen av Abelsuiten som Abelprisvinner Jean-Pierre Serre fikk æren av å innvie.

Dagen ble avsluttet med regjeringens bankett på Akershus Slott med statsminister Kjell Magne Bondevik som vert.  

 

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS