Abelprisen tildelt John Thompson og Jacques Tits

Kong Harald overrakte tirsdag 20. mai Abelprisen for 2008 til de to matematikerne John Griggs Thompson, USA, og Jacques Tits, Frankrike. Seremonien fant sted i Universitetets Aula i Oslo. De to vinnerne deler et prisbeløp på seks millioner kroner.

 John Griggs Thompson og Jacques Tits mottok Abelprisen av H.M. Kong Harald. Foto: Scanpix John Griggs Thompson og Jacques Tits mottok Abelprisen av H.M. Kong Harald. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Thompson og Tits har fått prisen for sine bidrag til det som går under betegnelsen gruppeteori. Abelkomiteens leder, professor Kristian Seip, sa i sin begrunnelse at prisen tildeles "for deres fremragende prestasjoner innenfor algebra, og særlig for utformingen av moderne gruppeteori".

H.M. Kong Harald og H.M. Kong Harald og Dronning Sonja under prisseremonien i Aulaen. Foto: Heiko Junge/Scanpix 

Det Norske Videnskaps-Akademi har ansvaret for pristildelingen, og Akademiets preses, Ole Didrik Lærum, sa i sin tale at Abelprisen ikke bare er etablert for å ære fremragende vitenskapelige prestasjoner, men også for å bidra til økt forståelse i samfunnet for matematikkens betydning og for å stimulere unge menneskers interesse for faget.

Komponisten og pianisten Ketil Bjørnstad, mezzosopranen Randi Stene og bratsjisten Lars Anders Tomter sto for seremoniens musikalske innslag. Regjeringen tok i sin tid initiativet til Abelprisen, og Niels Henrik Abels Minnefond ble etablert i 2001. Avkastningen fra fondet benyttes til en rekke aktiviteter for å stimulere interessen for matematikk og til å dele ut Abelprisen. Holmboeprisen, oppkalt etter Niels Henrik Abels matematikklærer, ble delt ut mandag. Denne prisen går til en lærer som viser et særlig engasjement for matematikk i undervisningen. Årets pris ble tildelt Elisabeth Aksnes ved Bryne skole. Før prisoverrekkelsen i Aulaen var Thompson og Tits i audiens hos kong Harald og dronning Sonja på Slottet. Dagen ble avsluttet med regjeringens middag på Akershus Slott, der forskningsminister Tora Aasland var vert. Onsdag 21. mai holdt de to prisvinnerne sine Abelforelesninger på Universitetet i Oslo.

Obligatorisk!
Obligatorisk!
Obligatorisk!
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS