Holmboeprisen

Med begge Abelprisvinnere på første rad mottok matematikklærer Elisabeth Aksnes, Bryne skule, årets Holmboepris av statsråd Tora Aasland. Den høytidelige overrekkelsen skjedde på Oslo katedralskole mandag 19. mai.

Statsråd Tora Aasland og Holmboeprisvinner Elisabeth Aksnes. Foto: ScanpixStatsråd Tora Aasland og Holmboeprisvinner Elisabeth Aksnes. Foto: Scanpix

Bernt Michael Holmboes minnepris er etablert av Norsk matematikkråd og støttes av Abelfondet. Prisen på 100.000 kroner deles likt mellom læreren og skolen hun kommer fra. ”Prisvinneren har et brennende engasjement for matematikkfaget og er kjent for sin kombinasjon av faglig dyktighet og pedagogiske ferdigheter,” heter det blant annet i begrunnelsen for tildelingen.

En fullsatt Oslo Katedralskole.

Prisen har fått sitt navn etter Bernt Michael Holmboe, matematikk-læreren som oppdaget Niels Henrik Abels usedvanlige matematiske evner. At prisen deles ut på Oslo katedralskole, er heller ingen tilfeldighet. Det var nemlig her Holmboe og Abel møttes. Unge æresgjester under dette arrangementet er KappAbel-vinnerne fra Bøler skole i Oslo, de seks som skal representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) og som også gjorde det skarpt i Abelkonkurransen, samt vinnerne av lagkonkurransen under Tag der Mathematik i Berlin. KappAbel-vinnerne skal også presentere sin prosjektoppgave ”Matematikk og dyr”.

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS