Kronprinsregenten delte ut Abelprisen

Peter D. Lax mottok Abelprisen for 2005 av H.K.H. Kronprinsregenten under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula i Oslo 24. mai. Også H.M. Dronningen var til stede under prisseremonien.

Peter Lax mottok Abelprisen av H.K.H. Kronprinsregenten under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula. Foto: ScanpixPeter Lax mottok Abelprisen av H.K.H. Kronprinsregenten under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula. Foto: Scanpix

Da prosesjonen med Peter D. Lax og de andre prominente gjestene ankom Universitetets Aula var det til tonene av den spesialkomponterte Abelfanfaren. Den er komponert av Klaus Sandvik og ble i forbindelse med årets prisseremoni tolket av trioen Opera i tiden.

Fremst i prosesjonen gikk Jan Fridthjof Bernt, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi og Erling Størmer, Abelkomiteens leder. Peter D. Lax ble fulgt av Ragnar Winther, styreleder for Niels Henrik Abels minnefond.


Peter D. Lax, New York University, tildeles Abelprisen for "hans banebrytende bidrag til teorien for partielle differensialligninger, til anvendelsen av slike ligninger og til å beregne løsningene for slike ligninger", heter det i begrunnelsen for tildelingen. Erling Størmer, leder for den internasjonale Abelkomiteen, utdypet dette i sin tale i Universitetets Aula.

Før prisutdelingen var Peter D. Lax i audiens på Slottet der han ble mottatt av HKH Kronprinsregenten og HM Dronningen. Om kvelden var Regjeringen vert for en bankett på Akershus Slott til ære for årets Abelprisvinner Peter D. Lax.

Abelprisvinner Peter Lax i audiens på Slottet der han ble mottatt av kronprins Haakon og dronning Sonja. Foto: ScanpixAbelprisvinner Peter Lax i audiens på Slottet der han ble mottatt av kronprins Haakon og dronning Sonja. Foto: Scanpix
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS