Kransenedlegging ved Abelmonumentet

Ikke mindre enn tre Abelprisvinnere og en rekke toppmatematikere fra inn- og utland var til stede under kransenedleggingen ved Abelmonumentet i Slottsparken 23. mai. Det var Abelprisvinner Peter D. Lax som la med blomsterkransen ved Gustav Vigelands Abelmonument.

Tre Abelprisvinnere: Peter D. Lax, Sir Michael Atiyah og Isadore Singer. Foto: Knut Falch/ScanpixTre Abelprisvinnere: Peter D. Lax, Sir Michael Atiyah og Isadore Singer. Foto: Knut Falch/Scanpix

Dette er blitt et fast innsalg under Abeldagene. Det er også tradisjon at leder av Abelstyret holder talen ved Abelmonumentet. I år var det professor Ragnar Winther som hadde denne oppgaven.

I 2004 ble det utlyst en konkurranse om å komponere en egen Abelfanfare. Konkurransen ble vunnet av Klaus Sandvik. Fanfaren ble urframført på harpe under prisutdelingen i Universitetets Aula i 2004. I år ble fanfaren arrangert for tre blåsere, og denne versjonen ble framført i forbindelse med kransenedleggingen på Abelhaugen.

Etter seremonien på Abelhaugen inviterte Det Norske Videnskaps-Akademi til middag til ære for årets Abelprisvinner Peter D. Lax. Middagen som ble holdt i Akademiets hus, samlet en rekke prominente matematikere. Blant gjestene, foruten tre Abelprisvinnere, var tre av Abelkomiteens medlemmer; Erling Størmer, Don Zagier og Ingrid Daubechies.

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS