Johan Sokrates Wind fra Tromsø til topps i Abelkonkurransen

Johan Sokrates Wind fra Kongsbakken videregående skole i Tromsø, gikk helt til topps i årets Abelkonkurranse. Han fikk overrakt premien på 15.000 kroner av statsminister Erna Solberg under prisseremonien på NTNU i Trondheim 4. mars. Amir Hossein Kazemi, Elvebakken videregående skole i Oslo kom på andreplass og mens tredjeplassen gikk til Kari Lovise Lodsby fra Hadeland videregående skole på Gran. 3474 elever har deltatt i årets konkurranse som arrangeres av Norsk matematisk forening.

Johan Sokrates Wind, årets Abelkonkurransevinner sammen med statsminister Erna Solberg og konsernsjef i PGS, Jon Erik Reinhardsen. Foto: Nadia Frantsen

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, har i tillegg etablert Utfordrerprisen som gikk til årets yngste lovende matematiker, 16 år gamle Fridtjof Eikanger fra Trondheim Katedralskole.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av viktigheten av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen, sier Sigmund Selberg, leder i Norsk matematisk forening.

Statsministeren som delte ut prisene, var full av lovord om elevenes innsats i Abelkonkurransen.

- Deltakerne i Abelkonkurransen er allerede bedre i matematikk enn de aller fleste. Jeg håper de vil fortsette å synes at matte er gøy, og at de satser på matematikken også fremover. Enten det er som lærere, forskere eller i privat næringsliv, for Norge trenger den kunnskapen de har. Arrangementer som Abelkonkurransen er viktige for å oppmuntre unge til å satse på matematikk og signalisere hvor viktig kunnskapen deres er, understreket statsminister Erna Solberg. 

Fra venstre: Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, statsminister Erna Solberg, Kari Lovise Lodsby som kom på tredjeplass, videre vinneren Johan Sokrates Wind, Amir Hossein Kazemi som kom på andreplass, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Chr. Stenseth, konsernsjef i PGS, Jon Erik Reinhardsen og leder i Norsk matematisk forening, Sigmund Selberg. Foto: Nadia Frantsen

 

Til Oslo og Cape Town

De beste fra Abelkonkurransen vil også få anledning til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympianden (IMO) som arrangeres i Cape Town i Sør-Afrika fra 3. - 13. juli 2014. Det Norske Videnskaps-Akademi inviterer også de beste fra Abelkonkurransen som unge æresgjester til Abelprisutdelingen i Universitets Aula 20. mai og til Holmboeprisutdelingen på Oslo katedralskole 19. mai. 

Abelkonkurransens hovedsponsor, oljeteknologiselskapet PGS, inviterer de unge mattetalentene til å besøke selskapets hovedkontor i mai i forbindelse med utdelingen av Abelprisen. Målet er å gi elevene innblikk i hvordan PGS anvender matematikk i praksis for å kartlegge jorda under havbunnen og hjelpe oljeselskapene i deres jakt etter olje og gass.

- Matematikk ses ofte på som noe abstrakt, men vi i PGS lever av å omsette det i praksis. Vi vil vise de unge menneskene at matematikken åpner store muligheter for dem, også innen privat næringsliv. Vi trenger å stimulere flest mulig unge til å satse på realfagene, fordi Norge trenger flere realfagshelter. Derfor er vi med og sponser Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De andre som støtter Abelkonkurransen er: Det Norske Videnskaps-Akademi, Norges forskningsråd og NTNU.

Hedringen av årets Abelprisvinnere

På grunn av Koronapandemien er alle arrangementer knyttet til Abelprisuken 2020 avlyst. Abelprisvinnerne Hillel Furstenberg og Gregory Margulis vil bli hedret sammen med neste års Abelprisvinner under neste års prisseremoni som finner sted 25. mai 2021.    

(23.03.2020) Les mer

Jens Erik Fenstad - Abelprisens første styreleder har gått bort

Professor emeritus i matematikk ved Universitetet i Oslo Jens Erik Fenstad, gikk bort 14.4.2020 etter kort tids sykdom. Han ble 84 år. Jens Erik Fenstad var en av Abelprisens viktigste talsmenn og støttespillere, og den første Abelstyrelederen.

(16.04.2020) Les mer

Holmboeprisen til Anne Seland ved Flekkefjord vgs.

Norges beste matematikklærer

Norsk matematikkråd har besluttet å tildele Holmboeprisen for 2020 til Anne Seland, lærer ved Flekkefjord videregående skole.
- Prisvinneren er en svært dyktig, grundig og engasjert lærer, med en uvanlig stor arbeidskapasitet, skriver priskomiteen.

(14.04.2020) Les mer

Furstenberg og Margulis deler Abelprisen 2020

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2020 til Hillel Furstenberg ved Hebrew University of Jerusalem, Israel, og Gregory Margulis ved Yale University, New Haven, Connecticut, USA.

“for banebrytende anvendelser av metoder fra sannsynlighetsteori og dynamikk på gruppeteori, tallteori og kombinatorikk”

(13.03.2020) Les mer

Vant Abelkonkurransen for tredje gang

Andreas Alberg (16) fra Oslo katedralskole videre til OL i matematikk etter å ha vunnet Abelkonkurransen for tredje gang. 

(04.03.2020) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS