Yakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen

I strålende solskinn ankom HKH Kronprinsen Universitetets Aula for å dele ut Abelprisen til Yakov Sinai. Den russiske matematikeren fikk prisen «for hans vesentlige bidrag til dynamiske systemer, ergodeteori og matematisk fysikk»

Se flere bilder fra seremonien her

Yakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen. Foto: ScanpixYakov Sinai mottok Abelprisen av HKH Kronprinsen. Foto: Scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var til stede under Abelprisutdelingen og var også vert for regjeringens Abelbankett på Akershus slott.

Etter prisseremonien ble publikum invitert til en mottakelse på Det Norske Teateret. I forbindelse med denne mottakelsen  ble Yakov Sinai intervjuet av TV2-journalist Tonje Steinsland.
Den store festdagen ble avsluttet med regjeringens bankett på Akershus slott.

Yakov Sinai blir intervjuet av Tonje Steinsland i etterkant av utdelingen. Yakov Sinai blir intervjuet av Tonje Steinsland i etterkant av utdelingen.

Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Andre arrangementer i Abeluken

Matematisk filmaften på Kino Victoria

At matematikere går til filmen, hører til sjeldenhetene. Men 18. mai inviterer Oslo Kino i samarbeid med Det Norske Videnskaps-Akademi til en matematisk filmaften som opptakt til Abelprisutdelingen. Det vil bli vist to filmer, «Colors of Math» og «How I came to hate maths" der matematikere spiller hovedrollene. En av skuespillerne er den franske matematikeren Cédric Villani som vil være til stede for å snakke om filmene.

Holmboeprisutdeling på Oslo katedralskole

Holmboeprisen, som er oppkalt etter Abels matematikklærer, deles i år ut for tiende gang. Årets prisvinner er Tor Arne Mjølund fra Kristiansand katedralskole. Han får overrakt prisen på 100.000 kroner og et diplom av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Oslo katedralskole 19. mai i nærvær av Abelprisvinner Yakov Sinai.

Jo RøislienJo Røislien

Det vil også bli gjort stas på laget fra Tolga skole i Hedmark som vant UngeAbel, en ny nasjonal matematikkonkurranse for 9. trinn som arrangeres av Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS). Også det beste fra Abelkonkurransen for elever i videregående skoler vil bli premiert. Jo Røislien, kjent blant annet fra NRK TV-serien «Siffer», presenterer showet «Vi er alle matematikere».

Abelforeslesninger på Universitetet i Oslo

Abelprisvinneren Yakov Sinai holder sin prisforelesning på Universitet i Oslo 21. mai. Tittelen på hans forelesning er «Now everything has been started? The origin of deterministic chaos» I tillegg holdes to Abelforelesninger ved Gergory Margulis og Konstantin Khanin. Årets Science-forelesning holdes av Domokos Szász og har fått tittelen "Mathematical billiards and chaos". Forelesningene holdes i Georg Sverdrup hus fra kl. 10.00 - 15.00 og er åpne for alle interesserte.
Dagen avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi.


Abelprisvinneren til Stavanger og Stockholm

22. mai reiser Yakov Sinai til Stavanger hvor han skal møte skoleelever ved Vitenfabrikken i Sandnes og forelese på Universitetet i Stavanger.

23. mai arrangerer Kungl. Vetenskapsakademien et symposium til ære for Abelprisvinneren. I tillegg Yakov Sinai skal disse forelese:

  • Michael Benedicks, KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden
  • Carlo Boldrighini, Dipartimento di Matematica, Università di Roma "La Sapienza", Rome, Italy
  • Håkan Eliasson, Universite Paris-Diderot, Institut de Mathematiques de Jussieu, UFR de Mathematiques, France


 

Påmelding til digital Abeluke

Det er nå åpnet for påmeldinger til de digitale arrangementene under Abeluken. Abelprisutdelingen og mottagelsen finner sted 25.mai, og 26.mai er det duket for Abelforelesningene. I tillegg til årets Abelprisvinnere László Lovász og Avi Wigderson, vil også fjorårets vinnerne, Hillel Furstenberg og Gregory Margulis bli hedret.

(26.04.2021) Les mer

Utdeling av Holmboeprisen for 2020 og 2021

Strømmes direkte 22.april kl. 12

Bernt Michael Holmboes minnepris, populært kalt Holmboeprisen, deles ut 22.april kl. 12. Prisen for 2021 tildeles Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy.  Utdelingen er en dobbeltutdeling hvor også Holmboeprisvinner for 2020, Anne Seland hedres. Utdelingen strømmes direkte.

(13.04.2021) Les mer

Fra tømrer til årets matematikklærer

Norsk matematikkråd har tildelt Holmboeprisen for 2021 til Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy kommune. Arbeid hans har ført til bedre motivasjon og bedre karakterer hos elevene.

(15.03.2021) Les mer

Lovász og Wigderson deler Abelprisen 2021

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA,

“for deres grunnleggende bidrag til teoretisk datavitenskap og diskret matematikk, og deres ledende rolle i å utvikle disse fagområdene til å bli sentrale felt i moderne matematikk”

(15.03.2021) Les mer

Hvem vinner Abelprisen?

Onsdag 17. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2021.

(22.02.2021) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS