Marius Stensrud fra Ski videregående skole vant Abelkonkurransen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut førstepremien

Mattetalentet Marius Stensrud Ski videregående skole danket ut over 3.900 konkurrenter fra de innledende rundene og 29 andre finalister i kampen om den gjeveste realfagsprisen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Rio de Janeiro i juli.

Marius Stensrud fra Ski videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen 2017 og fikk overrakt premien av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Henrik Fjørtoft/PGSMarius Stensrud fra Ski videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen 2017 og fikk overrakt premien av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Henrik Fjørtoft/PGS

- Alt skal klaffe for å vinne og det gjorde det for meg i dag, sier Marius Stensrud.
- Jeg er meget godt fornøyd med seieren og jeg ser frem til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Rio de Janeiro til sommeren.

Anna Lyubarskaja fra Trondheim Katedralskole og Fredrik Meringdal fra Norges Toppidrettsgymnas i Bærum delte andreplassen. Fjerde og femte plassen gikk til henholdsvis Bjørnar Gullikstad Hem fra Nadderud videregående skole og Marius Lindegaard fra Oslo Katedralskole. Andreas Alberg som går i 9. klasse på Fagerborg ungsdomsskole i Oslo og Johan Fredrik Svele fra St. Olavs videregående skole i Stavanger delte sjetteplassen.

PGS Utfordrerprisen går til den unge lovende Andreas Alberg fra Fagerborg ungdomsskole. Hans lave alder og solide resultater gjør at PGS har tro på at Andreas er en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut priser til deltakerne og var full av lovord om innsatsen og betydningen av matematikkonkurransen.

- Abelkonkrransen engasjerer, den er åpen for alle og den vekker interessen for realfag blant elever på ungdoms- og videregående skole, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. -- Jeg bruker mye tid på at skolen skal tilrettelegges for alle, også de som er flinke i realfag og det bidrar denne konkurransen til.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, vil invitere samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i mai i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass.

- Gode matematikkunnskaper er svært viktig for vår virksomhet og vi ønsker å vise de unge matematikerne at deres egenskaper åpner store muligheter for dem selv og for videreutvikling av vår industri. Norge trenger flere realfagshelter, og det er vår viktigste årsak til å sponse Abelkonkurransen, sier Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i PGS.

De beste fra Abelkonkurransen, inkludert dem som skal representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden (IMO), inviteres av Det Norske Videnskaps-Akademi til Oslo som æresgjester under Abelprisutdelingen i mai. Vinneren av Abelkonkurransen inviteres også til banketten på Akershus slott som regjeringen holder til ære for årets Abelprisvinner.

- Konkurransen er knallhard og nivået er høyt. At næringslivet og politikerne stiller opp er en anerkjennelse av betydningen av matematikkens rolle i samfunnet, men også en oppmuntring til de elevene som har jobbet hardt for å komme til finalen i Abelkonkurransen, sier Petter Andreas Bergh, leder for Norsk Matematisk Forening.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk Matematisk Forening, og har vært arrangert i over 30 år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet og NTNU.

Hedringen av årets Abelprisvinnere

På grunn av Koronapandemien er alle arrangementer knyttet til Abelprisuken 2020 avlyst. Abelprisvinnerne Hillel Furstenberg og Gregory Margulis vil bli hedret sammen med neste års Abelprisvinner under neste års prisseremoni som finner sted 25. mai 2021.    

(23.03.2020) Les mer

Jens Erik Fenstad - Abelprisens første styreleder har gått bort

Professor emeritus i matematikk ved Universitetet i Oslo Jens Erik Fenstad, gikk bort 14.4.2020 etter kort tids sykdom. Han ble 84 år. Jens Erik Fenstad var en av Abelprisens viktigste talsmenn og støttespillere, og den første Abelstyrelederen.

(16.04.2020) Les mer

Holmboeprisen til Anne Seland ved Flekkefjord vgs.

Norges beste matematikklærer

Norsk matematikkråd har besluttet å tildele Holmboeprisen for 2020 til Anne Seland, lærer ved Flekkefjord videregående skole.
- Prisvinneren er en svært dyktig, grundig og engasjert lærer, med en uvanlig stor arbeidskapasitet, skriver priskomiteen.

(14.04.2020) Les mer

Furstenberg og Margulis deler Abelprisen 2020

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2020 til Hillel Furstenberg ved Hebrew University of Jerusalem, Israel, og Gregory Margulis ved Yale University, New Haven, Connecticut, USA.

“for banebrytende anvendelser av metoder fra sannsynlighetsteori og dynamikk på gruppeteori, tallteori og kombinatorikk”

(13.03.2020) Les mer

Vant Abelkonkurransen for tredje gang

Andreas Alberg (16) fra Oslo katedralskole videre til OL i matematikk etter å ha vunnet Abelkonkurransen for tredje gang. 

(04.03.2020) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS