Karen Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas at Austin, USA «for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk». Prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

Kvinnen bak tallene

Karen Keskulla Uhlenbeck var tilknyttet University of Texas at Austin fra 1987 til 2014. Nå deler hun sin tid mellom Princeton University og IAS | Institute for Advanced Study. Foto:  Andrea Kane/Institute for Advanced StudyKaren Keskulla Uhlenbeck var tilknyttet University of Texas at Austin fra 1987 til 2014. Nå deler hun sin tid mellom Princeton University og IAS | Institute for Advanced Study. Foto: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

Karen Keskulla Uhlenbeck var hovedtaler i Kyoto, Japan i 1990, ved verdens viktigste forsamling av matematikere: ICM, eller International Congress of Mathematicians. Det gjør henne til kun den andre kvinnen i historien som har gjort dette – den første var Emmy Noether i 1932.

“Anerkjennelsen av Uhlenbecks prestasjoner burde vært mye større, for arbeidet hennes har ført til noen av de viktigste fremskrittene i matematikken i løpet av de siste 40 årene” - Jim Al-Khalili, medlem av Royal Society.

Uhlenbeck er matematiker, men hun er også rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk. Som barn elsket hun å lese, og hun drømte om å bli forsker. I dag er Uhlenbeck Visiting Senior Research Scholar ved Princeton University, i tillegg til at hun er Visiting Associate ved Institute for Advanced Study (IAS). Hun er en av grunnleggerne av Park City Mathematics Institute (PCMI) ved IAS, som har som formål å utdanne yngre forskere og fremme gjensidig forståelse av interesser og utfordringer i matematikk.

Fyller verktøykassa til analytikerne

“Karen Uhlenbeck mottar Abelprisen 2019 for sitt grunnleggende arbeid innen geometrisk analyse og gaugeteori, som har fundamentalt endret det matematiske landskapet. Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner» - Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen.

Uhlenbeck utviklet verktøy og metoder i global analyse, som nå finnes i verktøykassa til alle geometere og analytikere. Arbeidet hennes har også lagt grunnlaget for moderne geometriske modeller i matematikk og fysikk.

Inspirert av en annen Abelprisvinner, den nylig avdøde Sir Michael Atiyah, ble Uhlenbeck interessert i gaugeteori. Gaugeteori er det matematiske språket til teoretisk fysikk, og Uhlenbecks grunnleggende arbeid på dette området er essensielt for den moderne matematiske forståelsen av modeller i partikkelfysikk, strengteori og den generelle relativitetsteorien.

Om Abelprisen

Abelprisen anerkjenner banebrytende vitenskapelige prestasjoner i matematikk. Den blir utdelt hvert år av Hans Majestet Kong Harald V, og forvaltes av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) på vegne av Kunnskapsdepartementet.

Prisbeløpet er på 6 millioner kroner. Prisvinneren velges ut på bakgrunn av en anbefaling fra Abelkomiteen, satt sammen av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Abelprisen ble etablert i 2002 på 200-årsdagen til Niels Henrik Abels fødsel, og den har blitt utdelt til 19 prisvinnere.

Niels Henrik Abel (1802–1829) var en norsk matematiker. På tross av hans korte liv stod han bak viktige bidrag innen en rekke matematiske felter.

Påmelding til digital Abeluke

Det er nå åpnet for påmeldinger til de digitale arrangementene under Abeluken. Abelprisutdelingen og mottagelsen finner sted 25.mai, og 26.mai er det duket for Abelforelesningene. I tillegg til årets Abelprisvinnere László Lovász og Avi Wigderson, vil også fjorårets vinnerne, Hillel Furstenberg og Gregory Margulis bli hedret.

(26.04.2021) Les mer

Utdeling av Holmboeprisen for 2020 og 2021

Strømmes direkte 22.april kl. 12

Bernt Michael Holmboes minnepris, populært kalt Holmboeprisen, deles ut 22.april kl. 12. Prisen for 2021 tildeles Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy.  Utdelingen er en dobbeltutdeling hvor også Holmboeprisvinner for 2020, Anne Seland hedres. Utdelingen strømmes direkte.

(13.04.2021) Les mer

Fra tømrer til årets matematikklærer

Norsk matematikkråd har tildelt Holmboeprisen for 2021 til Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy kommune. Arbeid hans har ført til bedre motivasjon og bedre karakterer hos elevene.

(15.03.2021) Les mer

Lovász og Wigderson deler Abelprisen 2021

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA,

“for deres grunnleggende bidrag til teoretisk datavitenskap og diskret matematikk, og deres ledende rolle i å utvikle disse fagområdene til å bli sentrale felt i moderne matematikk”

(15.03.2021) Les mer

Hvem vinner Abelprisen?

Onsdag 17. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2021.

(22.02.2021) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS