Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av H.M. Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitets Aula. Foto: Trygve Indrelid/NTB scanpixKaren Uhlenbeck mottok Abelprisen av H.M. Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitets Aula. Foto: Trygve Indrelid/NTB scanpix

Til tonene fra Abelfanfaren, komponert av Klaus Sandvik, ankom prisvinneren Universitetets Aula. Hans Petter Graver, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, holdt åpningstalen. Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas begrunnet deretter tildelingen før han ba Kong Harald om å foreta den høytidelige overrekkelsen av Abelprisen for 2019 til Karen Uhlenbeck. Årets prisvinner er den tjuende i rekken som mottar Abelprisen - og den første kvinnen. 

Se Abelprisutdelingen:Uhlenbeck er matematiker, men hun er også rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk. Hun er blant annet en av grunnleggerne av Park City Mathematics Institute (PCMI) ved IAS, som har som formål å utdanne yngre forskere og fremme gjensidig forståelse av interesser og utfordringer i matematikk.

Karen Uhlenbeck er "Professor Emerita of Mathematics and Sid W. Richardson Regents Chair" ved  University of Texas at Austin" og "Visitor in the School of Mathematics" ved Institute for Advanced Study. Hun er også "Visiting Senior Research Scholar" ved Princeton University.

Den Berlin-baserte filmskaperen og matematikeren Ekaterina Eremenko besøkte Karen Uhlenbeck ved Institute for Advanced Study. I Eremenkos film, som ble vist under prisutdelingen, deler Uhlenbeck sine tanker om livet i matematikkens verden.

Se filmen:


Det Norske Solistkor og Camilla Spidsøe fra Nasjonalballetten stod for de kunstneriske innslagene under årets Abelprisutdeling.

Etter prisutdelingen var det mottakelse på Det Norske Teatret der prisvinneren ble intervjuet av Ionica Smeets foran et lydhørt publikum.

På kvelden inviterer regjeringen til bankett på Akershus slott til ære for prisvinneren. Hovedtaler er Carlos E. Kenig, president i International Union. Det blir også tale av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen kong Harald i Universitetets Aula. Til venstre: Hans Petter Graver, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Til høyre: Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen. Foto: Eirik Furu BaardsenKaren Uhlenbeck mottok Abelprisen kong Harald i Universitetets Aula. Til venstre: Hans Petter Graver, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Til høyre: Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen. Foto: Eirik Furu Baardsen

 

Hele seremonien ble gjennonført på engelsk. For mer detaljer om seremonien se vedlagte program. 

Geir Birkeland mottok Holmboeprisen av kunnskapsministeren

Lærer på småtrinnet ved Hånes skole i Kristiansand

- Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sa Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd, under prisutdelingen på Oslo katedralskole 20. mai. Det var kunnskapsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen på 100 000 kroner.  

(14.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer

Abelforelesningene

22. mai holdt Karen Uhlenbeck sin Abelprisforelesning på Universtitet i Oslo. Deretter var det forelesninger ved Chuu-LianTerng og Robert Bryant før standupmatematikeren Matt Parker avsluttet dagen med en populærvitenskapelig forelesning.

(14.05.2019) Les mer

Abelfest tre dager til ende

Fra sin høye sokkel i Slottsparken skuer Niels Henrik Abel ut over Oslo der årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck neste uke skal feires tre dager til ende. Faklene tennes og den røde løperen rulles ut når prisvinneren ankommer Hotel Continetal der hun skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold. 21. mai mottar Karen Uhlenbeck Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald V under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula.

Se Abelprisutdelingen direkte

(13.05.2019) Les mer

VilVite i Bergen tar imot årets Abelprisvinner

Årets Abelprisvinner Karen Uhlenbeck skal forelese på Bergen Vitensenter 23. mai. På Vitensenteret har de oppkalt det store auditoriet etter en annen Abelprisvinner, nemlig John Forbes Nash jr. Og det er nettopp her Uhlenbeck skal snakke til et lydhørt publikum. De som finner veien hit kan også glede seg til å høre Matt Parker som kaller seg stand-up matematiker. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

(15.04.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS