- Gøy å lære av de beste

Noen av verdens skarpeste hjerner innen matematikk og informatikk møtte unge forskere under Heidelberg Laureate Forum i Tyskland. Tre norske studenter deltok, og reiser hjem med ny inspirasjon og nye bekjentskaper.

 -        Det å få møte prisvinnere, høre på foredragene deres og å kunne snakke med dem og stille spørsmål etterpå, det er kanskje noe av det beste med hele opplegget. Det er en unik mulighet til å lære, sier Erlend Due Børve, doktorgradsstipendiat ved NTNU.

Han får støtte av Erlend Skaldehaug Riis og Susanne Solem, de to andre norske studentene som deltok ved årets utgave av Heildelberg Laureate Forum (HLF) – det syvende i rekken. Hvert år får studenter og unge forskere muligheten til å møte noen av verdens fremste forskere innen matematikk og informatikk, inkludert vinnere av Abelprisen, Turingprisen og flere andre internasjonale vitenskapspriser.

Ikke bare fag

Arrangementet varer i en snau uke, og gir deltakerne anledning til både faglig og sosialt påfyll.

-        Det morsomste er kanskje å treffe andre som har samme interesser og er i samme situasjon. Det å ta en doktorgrad i matematikk kan av og til føles ensomt, og da er det gøy å treffe andre som man har en del til felles med, og kanskje spesielt folk fra andre land, legger Riis til.

Mer enn 200 deltakere fra over 60 land deltok i årets arrangement, og det var både bachelor-, master- og PhD-studenter tilstede. 

Studenter fra NTNUNorske studenter i Heidelberg

Usikker på veien videre

Spørsmålet om hvor de norske studentene ser seg selv om fem år, er litt vanskeligere å svare på. Solem er nettopp ferdig med sin doktoravhandling, men vet ikke hva fremtiden vil bringe:

-        Jeg har jo lyst til å gjøre noe med forskning, og da gjerne også undervisning, men jeg er usikker. Foreløpig holder jeg alle muligheter åpne, sier hun.

Les mer

Neste år vil HLF finne sted fra 20.-25. september. Les mer om Heidelbeg Laurate Forum her.

Obligatorisk!
Heidelberg

Hedringen av årets Abelprisvinnere

På grunn av Koronapandemien er alle arrangementer knyttet til Abelprisuken 2020 avlyst. Abelprisvinnerne Hillel Furstenberg og Gregory Margulis vil bli hedret sammen med neste års Abelprisvinner under neste års prisseremoni som finner sted 25. mai 2021.    

(23.03.2020) Les mer

Jens Erik Fenstad - Abelprisens første styreleder har gått bort

Professor emeritus i matematikk ved Universitetet i Oslo Jens Erik Fenstad, gikk bort 14.4.2020 etter kort tids sykdom. Han ble 84 år. Jens Erik Fenstad var en av Abelprisens viktigste talsmenn og støttespillere, og den første Abelstyrelederen.

(16.04.2020) Les mer

Holmboeprisen til Anne Seland ved Flekkefjord vgs.

Norges beste matematikklærer

Norsk matematikkråd har besluttet å tildele Holmboeprisen for 2020 til Anne Seland, lærer ved Flekkefjord videregående skole.
- Prisvinneren er en svært dyktig, grundig og engasjert lærer, med en uvanlig stor arbeidskapasitet, skriver priskomiteen.

(14.04.2020) Les mer

Furstenberg og Margulis deler Abelprisen 2020

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2020 til Hillel Furstenberg ved Hebrew University of Jerusalem, Israel, og Gregory Margulis ved Yale University, New Haven, Connecticut, USA.

“for banebrytende anvendelser av metoder fra sannsynlighetsteori og dynamikk på gruppeteori, tallteori og kombinatorikk”

(13.03.2020) Les mer

Vant Abelkonkurransen for tredje gang

Andreas Alberg (16) fra Oslo katedralskole videre til OL i matematikk etter å ha vunnet Abelkonkurransen for tredje gang. 

(04.03.2020) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS