- Gøy å lære av de beste

Noen av verdens skarpeste hjerner innen matematikk og informatikk møtte unge forskere under Heidelberg Laureate Forum i Tyskland. Tre norske studenter deltok, og reiser hjem med ny inspirasjon og nye bekjentskaper.

 -        Det å få møte prisvinnere, høre på foredragene deres og å kunne snakke med dem og stille spørsmål etterpå, det er kanskje noe av det beste med hele opplegget. Det er en unik mulighet til å lære, sier Erlend Due Børve, doktorgradsstipendiat ved NTNU.

Han får støtte av Erlend Skaldehaug Riis og Susanne Solem, de to andre norske studentene som deltok ved årets utgave av Heildelberg Laureate Forum (HLF) – det syvende i rekken. Hvert år får studenter og unge forskere muligheten til å møte noen av verdens fremste forskere innen matematikk og informatikk, inkludert vinnere av Abelprisen, Turingprisen og flere andre internasjonale vitenskapspriser.

Ikke bare fag

Arrangementet varer i en snau uke, og gir deltakerne anledning til både faglig og sosialt påfyll.

-        Det morsomste er kanskje å treffe andre som har samme interesser og er i samme situasjon. Det å ta en doktorgrad i matematikk kan av og til føles ensomt, og da er det gøy å treffe andre som man har en del til felles med, og kanskje spesielt folk fra andre land, legger Riis til.

Mer enn 200 deltakere fra over 60 land deltok i årets arrangement, og det var både bachelor-, master- og PhD-studenter tilstede. 

Studenter fra NTNUNorske studenter i Heidelberg

Usikker på veien videre

Spørsmålet om hvor de norske studentene ser seg selv om fem år, er litt vanskeligere å svare på. Solem er nettopp ferdig med sin doktoravhandling, men vet ikke hva fremtiden vil bringe:

-        Jeg har jo lyst til å gjøre noe med forskning, og da gjerne også undervisning, men jeg er usikker. Foreløpig holder jeg alle muligheter åpne, sier hun.

Les mer

Neste år vil HLF finne sted fra 20.-25. september. Les mer om Heidelbeg Laurate Forum her.

Obligatorisk!
Heidelberg

Abelprisvinner Louis Nirenberg er død, 94 år gammel.

Louis Nirenberg, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet er død 94 år gammel. Han fikk prisen i 2015 sammen med John F. Nash Jr. for «slående og fruktbare bidrag til teorien for ikke lineære partielle differensialligninger og deres anvendelse i geometris analyse.

(27.01.2020) Les mer

Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner

Styret i Det Norske Videnskaps-Akademi har vedtatt at prisbeløpet for Abelprisen skal økes fra 6 til 7,5 millioner kroner.

(12.12.2019) Les mer

Nominasjoner til Holmboeprisen 2020

Frist: 15. januar 2020

Norsk matematikkråd har gleden av å invitere alle til å nominere kandidater til Holmboeprisen 2020, sier leder Antonella Zanna. Prisen gis til en lærer eller en gruppe lærere i grunnskole eller videregående skole som har utmerket seg i sitt arbeid med matematikkfaget.

(27.11.2019) Les mer

Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen av Kong Harald

I et fullsatt Universitetets Aula i Oslo ble Karen Uhlenbeck i dag, 21. mai, tildelt Abelprisen for 2019 av H.M. Kong Harald V. «Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret hele dette feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene», skriver Abelkomiteen i sin begrunnelse. Abelprisen er på 6 millioner kroner og har vært utdelt siden 2003.

(21.05.2019) Les mer

Flere kvinner kan vinne Abelprisen

Intervju med Ragni Piene

- Årets Abelpris er en stor oppmuntring for kvinnelige matematikere. Det gir energi å se at en kvinne endelig er med i toppskiktet. Flere kvinner kan følge etter Karen Uhlenbeck, sier Ragni Piene. Hun er tidligere professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og hun har vært leder av Abelkomiteen som vurderer kandidater til prisen.

(15.05.2019) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
Telefaks: +47 22 12 10 99
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
Fax: + 47 22 12 10 99
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS