Fra tømrer til årets matematikklærer

Norsk matematikkråd har tildelt Holmboeprisen for 2021 til Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy kommune. Arbeid hans har ført til bedre motivasjon og bedre karakterer hos elevene.

Ludvig Vea. Foto: Åkrehamn videregående skoleLudvig Vea. Foto: Åkrehamn videregående skole

Bent Michael Holmboes minnepris – Holmboeprisen, tildeles årlig en eller flere lærere som har utmerket seg innen god undervisning i matematikk.

«Prisvinneren er en meget dyktig pedagog, og har, med sin bakgrunn som tømrer og byggmester, en unik evne til å gjøre matematikkundervisningen meningsfull for elevene,» skriver priskomiteen.

Priskomiteen understreker spesielt Veas evne til å knytte kompetansemålene i matematikk til det praktiske arbeidet i verkstedet og på byggeplassene. Han er opptatt av at elevene skal se helheten i yrkesopplæringen, og sier ofte at livet ikke består av enkeltfag.

Vea har utviklet, en gjennomgående yrkesretting av matematikkundervisningen på bygg- og anleggsteknikk. Elevene fikk økt motivasjon og lærelyst når de oppdaget nytten av det de skulle lære. Gjennomsnittskarakterene i matematikk ble markant bedre etter omleggingen, både i standpunkt og ved skriftlige eksamener. Vea har samarbeidet med to andre lærere ved Åkrehamn videregående skole med utviklingen av undervisningen.

Veas unike kompetanse kommer hele landet til gode etter han var med i læreplangruppa til fagfornyelsen i bygg- og anleggsteknikk VG1. Han var også konsulent for læreplangruppa i naturfag på området yrkesretting.

Les hele komiteens omtale av Ludvig Vea her

Lærer Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy kommune viser elevene nytteverdien av matematikkundervisningen. Foto: Åkrehamn videregående skoleLærer Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy kommune viser elevene nytteverdien av matematikkundervisningen. Foto: Åkrehamn videregående skoleKort om Holmboeprisen:

  • Holmboeprisen er oppkalt etter læreren til den verdensberømte norske matematikeren Niels Henrik Abel, Bernt Michael Holmboe.  
  • Prisen ble opprettet i 2005 av Norsk matematikkråd.
  • Prisbeløpet er på 100 000 kr og deles likt mellom prisvinner og prisvinners skole
  • Prisen deles ut av Kunnskaps- og integreringsministeren i en høytidelig seremoni i Det Norske Videnskaps-Akademi i april.
  • Priskomiteen består av fem personer som har vurdert nominasjoner som er sendt inn fra lærerorganisasjoner, matematikkdidaktiske miljøer og fra universitetsmiljøene.

Priskomiteen har bestått av
Sigbjørn Hals, tidligere Holmboeprisvinner, Måløy VGS
Prof. Arne B. Huseby, Matematisk institutt, UiO
Prof. Trond S. Gustavsen, Institutt for matematikk og naturfag, USN
Jens A. Meistad, Matematikksenteret
Toril S. Bakken, Tolga barne- og ungdomskole

Påmelding til digital Abeluke

Det er nå åpnet for påmeldinger til de digitale arrangementene under Abeluken. Abelprisutdelingen og mottagelsen finner sted 25.mai, og 26.mai er det duket for Abelforelesningene. I tillegg til årets Abelprisvinnere László Lovász og Avi Wigderson, vil også fjorårets vinnerne, Hillel Furstenberg og Gregory Margulis bli hedret.

(26.04.2021) Les mer

Utdeling av Holmboeprisen for 2020 og 2021

Strømmes direkte 22.april kl. 12

Bernt Michael Holmboes minnepris, populært kalt Holmboeprisen, deles ut 22.april kl. 12. Prisen for 2021 tildeles Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy.  Utdelingen er en dobbeltutdeling hvor også Holmboeprisvinner for 2020, Anne Seland hedres. Utdelingen strømmes direkte.

(13.04.2021) Les mer

Lovász og Wigderson deler Abelprisen 2021

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA,

“for deres grunnleggende bidrag til teoretisk datavitenskap og diskret matematikk, og deres ledende rolle i å utvikle disse fagområdene til å bli sentrale felt i moderne matematikk”

(15.03.2021) Les mer

Hvem vinner Abelprisen?

Onsdag 17. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2021.

(22.02.2021) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS