Lovász og Wigderson deler Abelprisen 2021

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å gi Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA,

“for deres grunnleggende bidrag til teoretisk datavitenskap og diskret matematikk, og deres ledende rolle i å utvikle disse fagområdene til å bli sentrale felt i moderne matematikk”

László Lovász
László Lovász har vært en briljant matematiker helt siden tenårene. Gjennom sitt arbeid har han etablert forbindelser mellom diskret matematikk og datavitenskap. Han ble født i 1948 i Budapest, Ungarn, og han har også skrevet flere bøker som er anerkjent for å være pedagogisk fremragende. Han er også kjent som en inspirerende foreleser, og satt i en periode som president i Den internasjonale matematikkunionen IMU (2007–2010).

Abelprisvinneren 2021 László LovászAbelprisvinneren 2021 László Lovász (Foto: Hungarian Academy of Sciences/Laszlo Mudra)

I 1970-årene ble grafteori et av de første områdene innen ren matematikk som var i stand til å belyse det nye feltet datakompleksitet. Et av de viktigste resultatene av Lovász’ arbeid har vært etableringen av metoder der diskret matematikk kan behandle fundamentale teoretiske spørsmål innen datavitenskapen. Han har sagt at han føler seg heldig som har opplevd en av de periodene da matematikken har utviklet seg parallelt med et av sine anvendelsesområder. Lovász har også utformet algoritmer med vidtrekkende anvendelser, bl a LLL-algoritmen som har fått bemerkelsesverdige anvendelser på områder som tallteori, kryptografi og mobil databehandling.

Lovász har fått flere priser, blant annet Wolf-prisen i 1999, Knuth-prisen i 1999, Gödel-prisen i 2001 og Kyoto-prisen i 2010.

Avi Wigderson
Wigderson er kjent for sin evne til å se forbindelser mellom tilsynelatende ubeslektede områder. Han har utdypet forbindelsene mellom matematikk og datavitenskap. Wigderson er født i Haifa, Israel, i 1956, og det kan hevdes at han mer enn noen annen enkeltperson har bidratt til å utvide feltet "kompleksitetsteori", som handler om algoritmers hastighet og effektivitet.

Abelprisvinneren 2021 Avi WigdersonAbelprisvinneren 2021 Avi Wigderson (Foto: Dan Komoda/Institute for Advanced Study, Princeton, NJ USA)

Wigderson har drevet forskning på alle større problemer innen kompleksitetsteori. På mange måter har dette feltet utviklet seg rundt ham. Han har forfattet artikler sammen med over 100 personer, og har skapt en dypere forbindelse mellom matematikk og datavitenskap. En av de viktigste anvendelsen av kompleksitetsteori er internettkryptografi. Tidlig i sin karriere leverte Wigderson grunnleggende bidrag på dette området, blant annet teorien for "zero-knowledge"-bevis, som nå brukes i kryptovalutateknologien.

I 1994 ble Wigderson belønnet med Rolf Nevanlinna-prisen for datavitenskap. Blant hans mange priser er Gödel-prisen for 2009 og Knuth-prisen for 2019.

Algoritmer og internettsikkerhet
Teorien om "datakompleksitet" – som handler om algoritmers hastighet og effektivitet – vokste frem i 1970-årene, og er nå et etablert felt både i matematikken og i teoretisk datavitenskap. Dette er nå blitt et svært viktig felt som blant annet danner det teoretiske grunnlaget for internettsikkerhet. I 1970-årene forstod en ny generasjon matematikere at diskret matematikk hadde fått et nytt anvendelsesområde innen datavitenskapen. I dag er algoritmer og anvendelser innen internettsikkerhet en integrert del av hverdagslivet for oss alle. László Lovász og Avi Wigderson har spilt en betydelig rolle i denne utviklingen.

Leder i Abelkomiteen Hans Munthe-KaasLeder i Abelkomiteen Hans Munthe-Kaas

“Lovász og Wigderson har vært ledende i denne utviklingen de siste tiårene. Takket være deres banebrytende arbeid er diskret matematikk og det relativt unge feltet teoretisk datavitenskap nå etablert som sentrale områder innen moderne matematikk,” sier Hans Munthe-Kaas, leder i Abelkomiteen.

Mer om prisvinnerne

Abelprisvinnerne 2021

Se kunngjøringen direkte

Gå til Livestream

Om Abelprisen

  • Seremonien til ære for Abelprisvinnerne vil bli kunngjort senere.
  • Abelprisen opprettet av den norske regjeringen, og er på 7,5 millioner kroner.
  • Valget av Abelprisvinnere er basert på anbefalinger fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere.
  • Mer informasjon finnes her www.abelprisen.no

Påmelding til digital Abeluke

Det er nå åpnet for påmeldinger til de digitale arrangementene under Abeluken. Abelprisutdelingen og mottagelsen finner sted 25.mai, og 26.mai er det duket for Abelforelesningene. I tillegg til årets Abelprisvinnere László Lovász og Avi Wigderson, vil også fjorårets vinnerne, Hillel Furstenberg og Gregory Margulis bli hedret.

(26.04.2021) Les mer

Utdeling av Holmboeprisen for 2020 og 2021

Strømmes direkte 22.april kl. 12

Bernt Michael Holmboes minnepris, populært kalt Holmboeprisen, deles ut 22.april kl. 12. Prisen for 2021 tildeles Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy.  Utdelingen er en dobbeltutdeling hvor også Holmboeprisvinner for 2020, Anne Seland hedres. Utdelingen strømmes direkte.

(13.04.2021) Les mer

Fra tømrer til årets matematikklærer

Norsk matematikkråd har tildelt Holmboeprisen for 2021 til Ludvig Vea ved Åkrehamn videregående skole i Karmøy kommune. Arbeid hans har ført til bedre motivasjon og bedre karakterer hos elevene.

(15.03.2021) Les mer

Hvem vinner Abelprisen?

Onsdag 17. mars klokken 12.00 blir det klart hvem som får Abelprisen for 2021.

(22.02.2021) Les mer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: abelprisen@dnva.no
 
Nettredaktør: Eirik Furu Baardsen
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: abelprisen@dnva.no
Web editor: Eirik Furu Baardsen
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS